Facebook i YouTube uklonili video predsjednika Brazila zbog širenja lažne tvrdnje o vakcini protiv koronavirusa

Facebook i YouTube uklonili video predsjednika Brazila zbog širenja lažne tvrdnje o vakcini protiv koronavirusa

Facebook i YouTube uklonili video predsjednika Brazila zbog širenja lažne tvrdnje o vakcini protiv koronavirusa

Predsjednik Bolsonaro je u uklonjenom videu tvrdio da vakcine protiv COVID-19 utiču na razvoj AIDS-a, a ranije je govorio kako je u borbi protiv koronavirusa učinkovit lijek protiv malarije.

foto: screenshot/NPR

Facebook i YouTube uklonili su sa svojih platformi video brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara u kojem je iznio lažnu tvrdnju da su vakcine protiv COVID-19 povezane s razvojem AIDS-a, piše Reuters. Navedeni video je objavljen u četvrtak prošle sedmice, a reakcije iz Facebooka i YouTubea su uslijedile u ponedjeljak.

Iz Facebooka su saopštili da po pravilima te društvene mreže nije dozvoljeno širenje tvrdnji da vakcine protiv koronavirusa ubijaju ili štete ljudima, a Reuters prenosi da je slično saopšteno i iz YouTube-a iz kojeg su rekli da je s kanala predsjednika Bolsonara uklonjen video zbog navoda da te vakcine ne smanjuju rizik od zaraze koronavirusom i da uzrokuju druge zarazne bolesti.

Reuters piše da su prema Zajedničkom programu Ujedinjenih naroda za HIV i AIDS (UNAIDS), odobrene vakcine protiv koronavirusa sigurne za većinu ljudi, uključujući i osobe zaražene HIV virusom koji uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije poznatiji kao AIDS.

Ovo nije prvi put da je zbog tvrdnji povezanih sa koronavirusom uklonjen neki videozapis predsjednika Brazila sa YouTubea. U julu ove godine je, uklonjen njegov video u kojem preporučuje korištenje određenih lijekova za liječenje koronavirusa, iako ti lijekovi, kako piše Reuters, nisu učinkoviti u liječenju zaraze ovog virusa.

Bolsonaro koji je u julu prošle godine bio pozitivan na koronavirus tvrdio da je za njegove blage simptome zaslužan hidroksiklorokin, lijek protiv malarije, a Reuters piše da iako je rekao da neće primiti vakcinu protiv koronavirusa, Bolsonaro obećao da će svi Brazilci biti vakcinisani.

Osim uklanjanja videa, navodi se i da je YouTube suspendovao Bolsonara na sedam dana.

Izvor: Reuters

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.