Fudbalskom navijaču u Italiji izrečena uslovna zatvorska kazna zbog uznemiravanja novinarke

Fudbalskom navijaču u Italiji izrečena uslovna zatvorska kazna zbog uznemiravanja novinarke

Fudbalskom navijaču u Italiji izrečena uslovna zatvorska kazna zbog uznemiravanja novinarke

Navijač dodirnuo novinarku dok je izvještavala uživo ispred stadiona.
 
foto: Screenshot /YouTube Toscana TV
 
Nogometni navijač Andrea Serrani osuđen je na 18 mjeseci zatvora, uslovno na pet godina, i mora platiti 10.000 eura zbog dodirivanja televizijske novinarke Grete Beccaglia koja je izvještavala uživo nakon fudbalske utakmice 2021. godine, javljaju Međunarodna i Evropska federacija novinara. Ove dvije organizacije zajedno sa svojm italijanskom podružnicom Federazione Nazionale Stampa Italiana (FNSI) pozdravile su ovu odluku suda.
 
Serrani je 27. novembra 2021. dodirnuo novinarku Toscana TV Gretu Beccaglia dok je izvještavala uživo sa utakmice Empolija protiv Fiorentine. Beccaglia je uživo intervjuisala navijače koji su izlazili sa stadiona kada joj je Serrani prišao i dodirnuo je po stražnjici, na šta mu je Greta kazala: „Izvini, ne možeš ovo da radiš“. Kako se incident dogodio uživo, snimak je postao viralan.
 
Neposredno nakon incidenta, IFJ, EFJ i FNSI osudili su fizičko uznemiravanje Beccaglia, koji se dogodio, kako javljaju ove organizacije, dva dana nakon Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
 
Andreu Serrani je 20. decembra 2022. Tribunal u Firenci osudio na godinu i šest mjeseci uvjetno zatvora uz plaćanje sudskih troškova i nadoknadu moralne i materijalne štete. Serraniju je naređeno da plati 10.000 eura Greti Beccaglia i da pohađa kurseve koje pružaju organizacije za podršku, psihološku pomoć i oporavak osobama osuđenim za seksualno nasilje.
 
Serrani će također platiti FNSI i Nasionalnom vijeću novinara (Consiglio nazionale dell'Ordine dei giornalisti) po 5.000 eura.
 
Iz FNSI-ja navode kako su zahvalni svim novinarskim udruženjima koja su omogućila da pomognu svojoj kolegici da ode na sud i podnese tužbu. 
 
Generalni sekretari IFJ i EFJ, Anthony Bellanger i Ricardo Guterrez, kazali su da je novinarka Greta Beccaglia pretrpjela neprihvatljiv čin seksualnog uznemiravanja dok je radila svoj posao. Pozdravili su ovu odluku suda i kazali da se nadaju se da će ova kazna spriječiti daljnje seksualne napade na novinare. 
 
Međutim, dodaju da je situacija za hiljade novinara, posebno novinarki, i dalje vrlo nesigurna te pozivaju medije da razviju politike za pravilno rješavanje nasilja na poslu i usvoje pristup nulte tolerancije prema rodno zasnovanom nasilju.
 
Izvor: EFJ, IFJ
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.