Glavni tužilac MKS sastao se sa liderima palestinskih novinara na Zapadnoj obali

Glavni tužilac MKS sastao se sa liderima palestinskih novinara na Zapadnoj obali

Glavni tužilac MKS sastao se sa liderima palestinskih novinara na Zapadnoj obali

Novinarska udruženja upozoravaju da će Izraelska vojska u nedostatku odgovornosti nastaviti sa napadima na novinare.

foto: PJS / IFJ

Karim Khan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS), sastao se u Ramallahu 2. decembra 2023. s Naserom Abu Bakerom, predsjednikom Palestinskog novinarskog sindikata (PJS), javila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Abu Baker, koji je i potpredsjednik IFJ-a, na sastanku je Khana upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze novinari i medijski radnici u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, te ga je podsjetio na dvije prijave MKS-u koje su IFJ i PJS uložili u aprilu 2022. i u septembru 2022. godine.

Prijavu MKS-u za ratne zločine počinjene nad palestinskim novinarima u Pojasu Gaze i izraelskim novinarom podnijeli su i Reporteri bez granica (RSF). Prijava sa početka novembra je bila treća takva prijava za ratne zločine protiv palestinskih novinara u Gazi koju je RSF podnio MKS-u od 2018. godine.

Iz PJS-a su pozdravili istragu MKS-a o situaciji na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, ali su izrazili i žaljenje zbog oskudnih resursa i osoblja za ovu istragu u odnosu na druge. To je faktor koji je, navodi IFJ, doprinio sporom napretku istrage ratnih zločina protiv palestinskih novinara.

IFJ napominje da je Abu Baker vršio pritisak na tužioca da privede pravdi počinioce ovih zločina ističući da će izraelska vojska u nedostatku odgovornosti nastaviti sa napadima na novinare.

Abu Baker je rekao da je palestinskim novinarima potreban jasan signal da ih međunarodno pravo štiti. Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger je naglasio da je angažman Karima Kana na slučajevima sa područja Zapadne obale i Pojasa Gaze od vitalnog značaja, te da se dugo činilo da MSK nije imao vremena za ovaj sukob.

“Nadam se da će ovaj sastanak ubrzati proces istrage prijava koje su prethodile aktuelnoj krizi, kao i užasnim događajima koji su se dogodili u Gazi od 7. oktobra”, naveo je Bellanger.

Khan se također sastao i sa čelnikom Nacionalne uprave Palestine Mahmoodom Abbasom i drugim zvaničnicima.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je do 3. decembra zabilježio da se među više od 16.000 ubijenih od 7. oktobra, kada je počeo rat Izraela i Hamasa, nalazi najmanje 61 novinar i medijski radnik koji je ubijen. CPJ navodi da je više od 14.800 poginulih Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali i 1.200 smrtnih slučajeva u Izraelu.

Do 3. decembra, CPJ je zabilježio ubistvo 54 palestinska novinara, četiri Izraelca i tri Libanca. Povrijeđeno je 11 novinara, troje je nestalo, dok je 19 novinara uhapšeno. CPJ napominje da su prijavljeni i višestruki napadi, prijetnje, cyber napadi, cenzura i ubistva članova porodice novinara.

CPJ je istakao da istražuje i brojne izvještaje o ubijanju, nestanku, pritvaranju, ranjavanju ili prijetnjama drugih novinara, te o oštećenju medijskih redakcija i domova novinara.

Izvor: IFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.