HND: Najmanje 905 tužbi protiv novinara i medija u Hrvatskoj

HND: Najmanje 905 tužbi protiv novinara i medija u Hrvatskoj

HND: Najmanje 905 tužbi protiv novinara i medija u Hrvatskoj

Najviše tužbi pokrenuto je protiv grupacije Hanza media koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Sportske novosti.

Foto:HND

Rezultati ankete koju je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) objavilo povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana slobode medija pokazali su da u Hrvatskoj trenutno ima 905 aktivnih tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji traže 68 miliona kuna. U HND-ovoj anketi učestvovala su 23 medija, a protiv 18 medija se vodi sudski postupak zbog navodne povrede časti i ugleda nastale objavljivanjem novinarskih priloga.

“Najviše tužbi ima Hanza media (Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Sportske novosti), njih čak 502, teških u prosjeku 100 tisuća kuna. Nakon nje je Styria (Večernji list i 24 sata) sa 170 tužbi s prosječnim iznosom po tužbenom zahtjevu od oko 156 tisuća kuna”, piše HND.

Od ukupnog broja tužbi, 861 se odnosi na sudske postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koji se vode protiv medija, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, dok su trenutno aktivne 44 kaznene tužbe. Kao tužitelji se najviše ističu političari, privrednici, osobe iz javnog života, jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ali i sudije.

Prema podacima koje je HND dobio od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, do kraja prošle godina je bilo 111 aktivnih kaznenih predmeta u kojima su tuženi novinari na svim sudovima u ovoj zemlji, dok je prema prošlogodišnjoj HND-ovoj anketi, na koju je odgovorilo 19 hrvatskih medija, u februaru prošle godine bilo aktivno 1163 sudska postupka.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, rekao je da iako je broj tužbi manji u odnosu na prošlu godinu, pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje i naglasio da je broj tužbi sigurno veći, jer su tužbe potvrđene samo od 18 hrvatskih medija.

“Želimo jasno upozoriti domaću i međunarodnu javnost kako su tužbe najčešće sredstvo zastrašivanja novinara i medija kako bi odustali od ozbiljnih istraživačkih priča. Visokim odštetnim zahtjevima želi ih se uništiti financijski”, rekao je Zovko.

Sudski postupci vode se i protiv novinara i medija Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, 24 sata, RTL-a i drugih, a aktivna su i tri sudska predmeta protiv HND-a i članova ovog udruženja. Iz HND-a navode da je riječ o tužbama javnog medijskog servisa protiv vlastitih zaposlenika i novinarskog udruženja.

“Protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, Hrvatska radiotelevizija vodi kazneni spor, kao i spor za naknadu štete od 250 tisuća kuna, protiv HND-a potražuje 200 tisuća kuna, a u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u  Sanje Mikleušević Pavić 50 tisuća kuna”, piše HND.

Iz HND-a tvrde da se tokom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija na Hrvatskoj radioteleviziji desila cenzura jer je uredniku emisije “Nedjeljom u 2” Aleksandru Stankoviću zabranjeno da u ovoj emisiji ugosti novinarku ovog javnog servisa i predsjednicu Sinkata novinara Hrvatske, Maju Sever. Tokom gostovanja u ovoj emisiji, nezavisni zastupnik Hrvatskog sabora Marko Vučetić rekao je uredniku Stankoviću da je umjesto njega gošća trebala biti novinarka Sever što je Stanković i potvrdio.

"Činjenica da Maja Sever nije gošća ove emisije je moj profesionalni poraz, a mislim da je i poraz kuće u kojoj radim. Ona je pozvana kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, koja je prošli tjedan razgovarala s predsjednikom Hrvatske i ministricom kulture o problemu slobodnih novinara u doba krize i kako ih spasiti u ovo vrijeme. Ja nisam dobio zeleno svjetlo da je pozovem”, rekao je Stanković.

Stanković je dodao da je Sever u emisiju pozvana i kao žena koja je nedavno dobila nagradu “Ponos Hrvatske” i da njeno gostovanje u emisiji nije odobreno zbog toga što ona radi u ovoj medijskoj kući. Ipak, Stanković smatra da bi ona trebala biti gošća emisije i da on neće odustati da je poziva. Iz HND-a su osudili ovaj postupak i podsjetili da do danas nisu odustali od zahtjeva o smjeni vodstva Hrvatske radiotelevizije koje su na Svjetski dan slobode medija uputili prošle godine.

Izvor: HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.