HND traži hitne mjere za spas novinarstva u Hrvatskoj

HND traži hitne mjere za spas novinarstva u Hrvatskoj

HND traži hitne mjere za spas novinarstva u Hrvatskoj

Smanjene plate novinarima u hrvatskim medijima.

Foto: HND

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) organizirali su danas online konferenciju za štampu na kojoj su još jednom od hrvatskih vlasti zatražili uvođenje hitnih mjera za spas novinarstva.

Predsjednica sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izjavila je da novinari u ovoj teškoj situaciji istinitim i pravodobnim informacijama doslovce spašavaju živote, ali da se novinarski sektor našao prvi na udaru mjera poslodavaca. Novinari koji rade honorarno i freelenceri dobili su otkaze, a u hrvatskim medijima došlo je do drastičnog rezanja plata stalno zaposlenim, naglasila je Sever.  

Prema istraživanju koje su sproveli HND i SNH, čak 28,7 posto freelancera i honorarnih suradnika ostalo je bez angažmana u hrvatskim medijima, 26,2 posto ih je izgubilo većinu angažmana, a kod njih 15,9 posto se angažman prepolovio; samo 15 posto zadržalo je svoje angažmane. Otkazana je saradnja većini stalnih honorarnih saradnika Hrvatske radiotelevizije, HANZA medije (Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Globus...), dok su smanjena primanja u Glasu Istre, Novom list, HRT-u i drugim medijima.

HND i SNH su uputili hrvatskoj Vladi dopis s Hitnim mjerama za spas novinarstva, ali konkretnih reakcija, kažu, još uvijek nije bilo. Od Vlade zahtijevaju povećanje javnog finansiranja medija putem kriznog fonda za novinarstvo, podršku honorarnim saradnicima, uvođenje granta za neprofitne medije i mogućnost da i mediji čiji su osnivači država ili jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu koristiti Vladine mjere u omjeru razmjernom onom koji spomenuti mediji ostvaruju iz komercijalnih prihoda. Zatražili su da svaki oblik poticaja, pomoći i financijskih olakšica medijima treba nositi i obavezu da u medijima tokom krize i najmanje godinu dana nakon korištenja pomoći države neće biti otpuštanja ni otkazivanja saradnje honorarnim suradnicima i freelancerima.

''I dok brojni u Europi pozivaju da se pomogne novinarstvu i čine konkretne korake, hrvatska vlada se ponaša kao da želi da i ono malo preostalog profesionalnog novinarstva kod nas nestane… Zato više ne molimo i ne tražimo, nego zahtijevamo da Vlada poduzme nešto u smislu spašavanja novinarstva i podrške novinarima, fotoreporterima, grafičarima, snimateljima i cijeloj profesiji'', rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

HND i SNH su pozvani u četvrtak na sastanak s hvratskom ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Mediji širom regije suočavaju se sa ekonomskim posljedicama, a u Bosni i Hercegovine već nekoliko desetina novinara i urednika je dobilo otkaze.

Izvor: HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.