Ilam: Sigurnosne snage Izraela odgovorne za većinu napada na novinare koji izvještavaju o sukobima u toj zemlji

Ilam: Sigurnosne snage Izraela odgovorne za napade na novinare koji izvještavaju o sukobima u toj zemlji

Ilam: Sigurnosne snage Izraela odgovorne za većinu napada na novinare koji izvještavaju o sukobima u toj zemlji

Izraelsko-palestinski novinari napadnuti su i maltretirani tokom izvještavanja sa demonstracija o sukobima u Izraelu, piše Međunarodna federacija novinara.

foto: pixabay

Arapski centar za slobodu, razvoj i istraživanje medija-Ilam je 26. maja objavio izvještaj u kojem se kaže da su izraelske sigurnosne snage odgovorne za većinu napada na novinare i medijske radnike koji su izvještavali sa protesta koji se u posljednjih nekoliko sedmica održavaju u Jerusalemu i drugim izraelskim gradovima, piše Međunarodna federacija novinara, IFJ.

Izvještajem Ilama je evidentirano 13 incidenata u kojima su novinari napadnuti, uznemiravani ili povrijeđeni, a od tog broja, 11 su počinile sigurnosne snage Izraela. Za jedan od preostala dva slučaja je odgovorna grupa Jevreja, a u drugom slučaju je, kako se navodi, novinar povrijeđen gelerom rakete koju je u blizini grada Aškelona lansirao Hamas.

Novinar Yeneta Hasan Shaalan je, kako piše Međunarodna federacija novinara, napadnut 8. maja dok je izvještavao sa protesta u Jerusalemu, a za napad su odgovorne sigurnosne snage Izreaela. Isti dan je tokom izvještavanja sa protesta u Al-Aqsi, povrijeđen i pogođen gumenim metkom novinar portala Mawteni News, Saher Ghazzawi, a gumenim metkom je tokom javljanja uživo, kako piše Međunarodna federacija novinara, 10. maja pogođena i novinarka Musawa, Ramah Maufid.

Osim navedenih slučajeva napada na novinare, evidentirani su i slučajevi u kojima su novinari napadnuti od strane policije koja im je zabranila izvještavanje, kao i slučajevi hapšenja novinara zbog navodnih poticanja na nasilje.

Iz Ilama su, kako se navodi, saopštili da, prema prikupljenim svjedočenjima, pokušaji izraelskih sigurnosnih snaga da “iskorijene” novinare i spriječe medijsko izvještavanje krše domaće i međunarodne zakone i onemogućava pravo ljudi da znaju činjenice za koje se čini da Izrael želi prikriti.

Ilam, kako piše Međunarodna federacija novinara, podržava palestinske intelektualce i novinare, kao i one koji su aktivni u polju civilnog društva, medija i istraživanja.

Glavni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellenger je, kako se navodi, rekao da se svi incidenti moraju istražiti, da odgovorni moraju biti kažnjeni, te da vlasti Izraela moraju omogućiti novinarima da rade u sigurnom okruženju i spriječe napade u budućnosti.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.