Međunarodne medijske organizacije osudile napade na medije smještene u Gazi

Međunarodne medijske organizacije osudile napade na medijske radnike smještene u Gazi

Međunarodne medijske organizacije osudile napade na medije smještene u Gazi

Međunarodna federacija novinara pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme hitne mjere kako bi se zaustavilo namjerno i sistematsko ciljanje novinara u Gazi.

foto: screenshot YouTube/AP

Nakon što su izraelske bombe uništile treću zgradu u kojoj su bili smješteni predstavnici medija, uključujući Al Jazeeru i Associated Press, Međunarodna federacija novinara pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme hitne mjere kako bi se zaustavilo namjerno i sistematsko ciljanje novinara u Gazi.

Osim Međunarodne federacije novinara, napade na predstavnike medija čiji su uredi smješteni u Gazi osudili su i Međunarodni institut za štampu, Komitet za zaštitu novinara i Reporteri bez granica koji od glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda Fatou Bensoudu traže da u istragu o situaciji na Zapadnoj Obali i Pojasu Gaze uključi i izraelske zračne napade na više od 20 medija koji se tamo nalaze.

Kako piše Međunarodna federacija novinara, u Gazi je blokiran internet i napadnuto je ili privedeno više od 30 novinara.

Glavni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger je, kako se navodi, rekao da Izrael krši međunardne obaveze i podsjetio da Rezolucija 1738 Vijeća sigurnosti UN-a zahtijeva od država da zaštite novinare i njihovo pomoćno osoblje koji rade u sukobljenim okruženjima, kao i da ciljanje na medije mora prestati.

Iz Međunarodne federacije novinara navode da su više puta pozivali izraelsku vladu da istraži napade i ciljana ubistva palestinskih medijskih radnika, a iz ove organizacije vjeruju da nedostatak transparentnih istraga i nekažnjivost onih koji čine takva kaznena djela, čine pogodno tlo za nastavak napada na medije.

Međunarodni insitut za štampu piše da su prije zračnog napada Izraela u kojem je uništena zgrada u Gazi u kojoj su bili uredi Associared Pressa i Al Jazeere, novinari i medijski radnici koji su tu bili smješteni, evakuisani.

Evakuacija je nastala nakon upozorenja izraelskih snaga vlasniku srušene zgrade, a VOA piše da je novinar Associated Pressa koji je bio smješten u toj zgradi rekao da su za evakuaciju imali samo 10 minuta i da je rušenje te zgrade bila jedna od najužasnijih scena koje je vidio u životu, kao i da je zahvalan što u tom napadu niko nije povrijeđen.

“Naša zgrada je nestala i neće se vratiti. I već se dešavaju druge stvari o kojima treba da izvještavam. Mi novinari nismo priča, nismo sebi prioritet. Naš posao je da pričamo priče drugih ljudi koji tu žive”, rekao je novinar Associated Pressa koji je pobjegao iz zgrade prije bombardovanja, piše VOA.

Izvor: IFJ, RSF, IPI, VOA

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.