Internetske kompanije zajedno u borbi protiv terorističke propagande

Internetske kompanije zajedno u borbi protiv terorističke propagande

Internetske kompanije zajedno u borbi protiv terorističke propagande

Internetske kompanije udružuju se u borbi protiv online širenja terorističke propagande.
 
Foto: Pixabay
 
Facebook, Twitter, Microsoft i YouTube pokrenuli su zajedničku akciju kako bi na što efikasniji način reagovali na širenje terorističkih poruka putem interneta.
 
Novim programom uspostavit će se baza podataka koja će pomoći da se automatski identifikuju vidoesnimci ili fotografije koje će kompanije moći ukloniti. U okviru partnerskog dogovora, kompanije će međusobno razmjenjivati "najekstremnije i najgnusnije" terorističke fotografije i videosnimke koje budu uklonjene iz njihovih servisa jer se kose s politikom objavljivanja sadržaja. 
 
Nakon razmjene sadržaja kompanije će automatski moći provjeravati da li je sporni sadržaj prisutan i na njihovim platformama i da li se kosi s njihovim načelima. Akcija bi u praksi trebala biti pokrenuta početkom naredne godine.
 
Većina društvenih mreža ne dozvoljava sadržaj kojim se podržava nasilje ili protuzakonite aktivnosti. Korisnici Twittera, na primjer, ne mogu promovisati nasilje, direktan napad ili prijetnju drugim ljudima zbog rase, etničke pripadnosti, nacionalnosti, seksualne orijentacije, spola, rodnog identiteta, religijske pripadnosti, starosne dobi, invaliditeta ili bolesti.