IPI zabilježio 482 slučaja kršenja slobode medija povezanih sa pandemijom COVID-19

IPI zabilježio 482 slučaja kršenja slobode medija povezanih sa pandemijom COVID-19

IPI zabilježio 482 slučaja kršenja slobode medija povezanih sa pandemijom COVID-19

Međunarodni institut za štampu (IPI) uveo opciju filtritanja za praćenje kršenja medijskih sloboda povezanih sa pandemijom koronavirusa.

foto: ipi

Međunarodni institut za štampu (IPI) uveo je nove opcije na svom trackeru za praćenje kršenja medijskih sloboda koje su povezane s pandemijom koronavirusa uz pomoć kojeg je od marta ove godine zabilježio 482 slučaja kršenja i ograničavanja slobode medija širom svijeta.

Nove opcije uključuju mogućnosti filtriranja prema kojim je moguće sortirati pojedinačna upozorenja o vrsti kršenja medijskih sloboda poput hapšenja novinara, ograničavanja pristupa informacijama ili fizičkih napada na novinare, kao i zemlju i regiju gdje su se takva ograničenja desila.

Međunarodni institut za štampu navodi da su zabilježena upozorenja pokazala da su vlade nastojale ugušiti nezavisno izvještavanje o pandemiji koronavirusa uprkos važnosti slobode medija za korist javnog zdravlja.

Kako se navodi, novinari su se tokom pandemije suočili sa raznim ograničenjima u pristupu informacijama o koronavirusu, razgovoru sa zdravstvenim radnicima, uskraćeno im je pravo na pristup konferencijama za medije, a neki su i uhapšeni zbog izvještavanja o korupciji u vezi sa koronavirusom.

Kako bi spriječili širenje dezinformacija o koronavirusu, Međunarodni institut za štampu piše da je najmanje 17 zemalja donijelo zakone o fake newsu, te da su novinari, u posljednje vrijeme, izloženi nasilju od strane demonstranata tokom protesta koji se dešavaju u nekim zemljama zbog uvođenja lockdowna.

Kada je riječ o kršenju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini tokom pandemije, na ovom alatu za praćenje zabilježeni su slučajevi sprečavanja rada reporterske ekipe RTV SLON od strane policijskih službenika, zahtjeva direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka za pokretanje istrage zbog “neobjektivnih i krivih navoda” medija u vezi sa nabavkom respiratora zbog čega su iz Udruženja BH novinari uputili javni protest, kao i slučaj uvođenja novih mjera, odnosno kazni zbog širenja panike i dezinformacija o koronavirusu koje su tada osudile međunarodne organizacije među kojima je bio i OSCE.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.