Istinomer zabilježio veliki broj manipulativnih izjava tokom izbora u Srbiji

Istinomer zabilježio veliki broj manipulativnih izjava tokom izbora u Srbiji

Istinomer zabilježio veliki broj manipulativnih izjava tokom izbora u Srbiji

Iako nije formalno kandidat, Vučić je bio nosilac čitave kampanje.

foto: Vučić/X

Istinomer je zabilježio skoro 60 manipulativnih izjava kandidata u prvih mjesec dana izborne kampanje za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, među kojima dominiraju predstavnici vlasti. Istinomer je na naslovnim stranicama devet najčitanijih izdanja dnevne štampe u Srbiji evidentirao preko 160 manipulacija, a iste ili slične dezinformacije mediji su plasirali u svojim online izdanjima.

Neke od najupečatljivijih i najčešće ponavljanih neistina političkih aktera koje su zabilježili su bili da je stopa fertiliteta veća jer se mladi vraćaju u zemlju, da se broj slučajeva femicida smanjuje, te da je jasan napredak Srbije u izvještaju Evropske komisije.

Ovu izbornu godinu u Srbiji su, navode iz Istinomera, obilježila dva trenda: sveprisutnost predsjednika države Srbije iako on nije kandidat na izborima, te ekstremno negativna propaganda usmjerena na predstavnike opozicije u kojoj su učestvovali javni zvaničnici i mediji.

“Iako je formalno samo nosilac liste 'Srbija ne sme da stane', ali ne i kandidat, predsjednik Srbije bio je nosilac čitave kampanje – za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u 66 gradova i opština. Njegovo prisustvo u medijima, ali i poruke koje je plasirao posljednjih mjesec dana diktirale su politički sadržaj u većini najuticajnijih medija koji su ga predstavljali kao nezamjenljivog lidera i čuvara nacionalnih interesa”, naveli su iz Istinomera.

Prema podacima posmatračke misije Crta, Vučić je zauzeo gotovo trećinu udarnih termina na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, a tokom 43 dana kampanje se 41 put direktno obratio građanima. Zbog toga, među izjavama koje je Istinomer najčešće provjeravao su one koje je izgovorio Vučić. 

Najdominantnije teme u njegovim javnim izlaganjima bile su, piše Istinomer, ekonomija i životni standard. Vučić je tvrdio da se izbori održavaju u krajnje demokratskoj atmosferi i izjavio da su sve preporuke inostranih posmatrača usvojene, što, kako govore iz Istinomera, nije u potpunosti tačno. Čak je rekao da je ograničavanje funkcionerske kampanje smišljeno kako bi se se ograničile mogućnosti Srpske napredne stranke (SNS), što je, navode iz Istinomera, zloupotreba činjenica. 

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali također su bili dosta vidljivi u kampanji. Brnabić, piše Istinomer, je tvrdila da je stopa fertiliteta veća sada nego 2012. jer mladi ostaju u Srbiji, što, kako govore, nije uporedivo zbog različite metodologije i zbog toga što ne postoje zvanični podaci o imigraciji i emigraciji. 

U mnogo većoj mjeri, navodi Istinomer, političari su se služili teže dokazivim manipulacijama, manipulisali činjenicama, izvlačili podatke i tuđe izjave iz konteksta, iznosili neprovjerljive i neutemeljene tvrdnje.

Pokrivanje izborne teme u medijima bilo je obilježeno, navodi Istinomer, ekstremno pristrasnim izvještavanjem o kandidatima u mainstream medijima.

 

Izvor: Istinomer

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.