Istraga RSF pokazala da su novinari na granici Izraela i Libana jasno gađani

Reporteri bez granica objavili rekonstrukciju događaja u kome je poginuo novinar Reutersa

Istraga RSF pokazala da su novinari na granici Izraela i Libana jasno gađani

Reporteri bez granica objavili rekonstrukciju ubistva Reutersovog novinara.

foto: Screenshot / YouTube RSF

Reporteri bez granica (RSF) objavili su video u kome su, na osnovu svoje istrage, rekonstruisali stradanje novinara novinske agencije Reuters Issama Abdallaha i ranjavanja nekoliko novinara, koji su se desili na granici između Izraela i Libana u petak 13. oktobra.

Nalazi istrage RSF-a pokazuju da je gađano vozilo sa oznakom “press”, i da je bilo jasno da je grupa koja se nalazila pored automobila bila grupa novinara. Oni su se tu pozicionirali kako bi pokrivali razmjenu vatre između Hezbolaha i izraelske vojske.

Izraelska vojska je, nakon što su je mnogi svjedoci okrivili za ovaj slučaj, izjavila da joj je “žao i da istražuje”. RSF je sedmicu nakon događaja počeo da radi na rekonstrukciji dešavanja, a izvori koje je RSF uključio u istragu su i snimljeni video materijali.  

Istraga RSF-a je zaključila da je u petak, 13. oktobra, oko 18:00 sati, došlo do dva udara različitog intenziteta u razmaku od 37 do 38 sekundi. Prvi udar je pogodio mjesto gdje se grupa od sedam novinara nalazila više od sat vremena, a prema riječima kolega Issama Abdallaha, koji su bili s njim, prvi udar je ubio Abdallaha.

Drugi, snažniji udar, zapalio je vozilo Al Jazeere, ranivši novinarke Al Jazeere Carmen Joukhadar i Elie Brakhya, kao i njihovog kolegu iz AFP-a Dylana Collinsa. Udar je pomjerio vozilo za oko 90 stepeni od prvobitnog položaja. Projektili su dolazili sa istočne strane od mjesta na kojem su stajali novinari - iz pravca izraelske granice.

“Dva udarca na isto mjesto u tako kratkom vremenskom periodu (nešto više od 30 sekundi), iz istog smjera, jasno ukazuju na precizno ciljanje”, navodi RSF.

Organizacija dodaje da je malo vjerovatno da su novinare pomiješali sa borcima, pogotovo iz razloga što se nisu skrivali. Novinari su, da bi jasno vidjeli, piše RSF, bili na otvorenom više od sat vremena i nalazili su se na vrhu brda. Nosili su šljemove i neprobojne prsluke sa oznakom “press”. Prema riječima svjedoka, njihov automobil je takođe imao oznaku “press” na krovu.

Oko 16.45 sati jedan od novinara Al Jazeere uočio je izraelski helikopter kako leti iznad tog područja i koji je mogao uočiti novinare. Izraelski helikopter Apache preletio je mjesto događaja nekoliko sekundi napada, prema riječima Edmonda Sassinea, novinara libanske televizije LBCI, koji je bio pozicioniran stotinjak metara od svojih kolega iz Reutersa, Al Jazeere i AFP-a.

Pet dana ranije, 9. oktobra, podsjeća RSF, novinari Al Jazeere pretrpjeli su sličan napad u selu Dhayra u južnom Libanu. Prema njihovim svjedočenjima, izraelski helikopter je preletio iznad njih prije nego što je projektil pao pored njihovog automobila - istog modela kao onog koji je bombardovan 13. oktobra, takođe sa oznakom “press”.

RSF napominje da nastavlja sa istragom, a u izjavu za Reuters iz organizacije su kazali da su objavili preliminarne nalaze jer žele javnost da zna. 

Organizacija je poručila i da će nastaviti da se bori za prava svih novinara da bez uznemiravanja izvještavaju o vijestima od javnog interesa, gdje god da se nalaze.

Izvor: RSF, Reuters

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.