Istražuju se zloupotrebe izraelske policije u vezi sa aferom Pegasus

Istražuju se zloupotrebe izraelske policije u vezi sa aferom Pegasus

Istražuju se zloupotrebe izraelske policije u vezi sa aferom Pegasus

List iz Izraela navodi da je alat za špijuniranje Pegasus zloupotrijebila policija te zemlje.
 
foto: Unsplash
 
Vlada Izraela je pojačala kontrolu nad policijom nakon pisanja izraelskog poslovnog lista Calcalist u kojem se navodi da je alat za špijuniranje Pegasus, koji je napravila izraelska grupa NSO, zloupotrijebila izraelska policija i da je korišten bez sudskih naloga protiv 26 visokoprofiliranih građana. Premijer Izraela Naftali Bennett rekao je kako još nije jasno da li su se zloupotrebe u vezi sa špijunskim softverom Pegasus zaista dogodile, kao i da vjeruje da će istraga “uskoro” razjasniti stvari.
 
“Ono što je objavljeno je ozbiljno, ali još uvijek ne znamo da li se to zaista dogodilo”, rekao je Bennett novinarima, dodajući da će sve “biti provjereno iz svih uglova”. “Vjerujem da ćemo uskoro dobiti odgovor”, dodao je.
 
Omer Barlev, izraelski ministar policije, rekao je da uspostavlja istražnu komisiju na nivou vlade u vezi sa ovim navodima.
 
Pegasus, alat za hakovanje mobilnih telefona, korišten je za “hakovanje obavještajnih podataka čak i prije nego što je pokrenuta bilo kakva istraga protiv određenih osoba i bez sudskih naloga”, navodi se u izvještaju lista Calcalist.
 
Kako piše Reuters, Calcalist je izvijestio da su mete u Izraelu bili i sin i dva pomoćnika bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kome se sudi za korupciju. 
 
Ovakvi navodi dolaze nakon optužbi od prošle godine o zloupotrebi Pegasusa protiv novinara, aktivista za ljudska prava i drugih ličnosti, što je navelo izraelsku vladu da naredi istragu.
 
Ovaj špijunski softver omogućava operateru da preuzme kontrolu nad mobilnim uređajem ciljane osobe, pristupi svim njenim podacima, uključujući i šifrirane aplikacije za razmjenu poruka te čak i da započne audio ili video snimanje. Namijenjen je za borbu protiv terorista i kriminalaca.
 
NSO kaže da je svu njegovu prodaju odobrila vlada Izraela i da sama ne vodi Pegasus.
 
Podsjetimo, na ljeto prošle godine procurile su informacije da su telefonski brojevi više od 180 novinara i urednika iz vodećih medijskih organizacija, kao što su Reuters, CNN, New York Times, France 24 i Financial Times, bili mete ovoga softvera. Vjeruje se da je najmanje deset zemalja koristilo Pegasus za praćenje aktivnosti novinara iz Azerbejdžana, Bahreina, Mađarske, Indije, Kazahstana, Meksika, Maroka, Ruande, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
 
Izvor: Reuters
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.