Izmjene krivičnog zakona: Smanjen broj slučajeva negiranja genocida

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari: Smanjen broj slučajeva negiranja genocida u Republici Srpskoj

Izmjene krivičnog zakona: Smanjen broj slučajeva negiranja genocida

Slučajevi relativiziranja i negiranja činjenica o genocidu u Srebrenici u BiH se najčešće publikuju putem javnog servisa RTRS-a i Novinske agencije SRNA, saopšteno iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

foto: pixabay

Od stupanja na snagu izmjena člana 145a Krivičnog zakona BiH, negiranje genocida vrši se manje eksplicitno i direktno u BiH, dok se, istovremeno nastavila praksa omalovažavanja dostojanstva žrtava i relativiziranja, koje se sada vrši sa nešto izmijenjenim frazama i porukama, saopšteno je, između ostalog, iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

U okviru medijskog monitoringa koji je proveden od 28. jula. 2021. do 27. septembra 2021. iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari navode da su, u navedenom periodu, utvrđena 133 slučaja relativiziranja i negiranja činjenica o genocidu u Srebrenici.

Kako piše u saopštenju, “dominantno to čine mediji u Republici Srbiji”, a kao takvi primjeri navode se tabloidi Alo, Kurir, Informer i drugi, dok se u BiH “takve vrste iskaza, najčešće publikuju putem javnih servisa – Radio televizije Republike Srpske (RTRS) i Novinske agencije Republike Srpske (SRNA)”.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari objavili su i spisak osoba koji su negirali ili relativizirali genocid u Srebrenici nakon izmjene zakona kojim se to zabranjuje u BiH iz jula ove godine. Na tom spisku su se, između ostalih, našli i član predsjedništva Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, političar i bivši predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i drugi, za koje se navodi da su negirali ili relativizirali genocid “izvorno u medijima u Srbiji, dok su mediji u BiH uglavnom prenosili te izjave”.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari zaključuju da su izmjene navedenog krivičnog zakona već dale pozitivan rezultat budući da je, kako su naveli, broj slučajeva negiranja ili relativiziranja genocida u Srebrenici na RTRS-u “znatno manji u odnosu na isti period prije stupanja na snagu zabrane negiranja genocida”, navodeći da je broj tih incidenata sa 30 smanjen na 12 slučajeva koji su se “pretvorili većinom u slučajeve relativiziranja činjenica - u odnosu na ranije direktne i najgrublje negiranje genocida u Srebrenici”.

Broj slučajeva na SRNA-i je, kako se navodi, pao za 66%, u Glasu Srpske je smanjen sa 15 na dva slučaja, dok je u Nezavisnim novinama smanjen sa osam na dva slučaja.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su pozvali visoke dužnosnike, analitičare i javnost da se pozovu na Krivični zakon BiH, imajući u vidu da izmjene koje je donio bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ne obuhvataju samo negiranje genocida, već njegovu relativizaciju i minimiziranje, kao i da obuhvataju i druge utvrđene zločine protiv čovječnosti, i konačno predviđaju sankcije i za druge radnje poput dodjele naziva ulica i drugih javnih objekata po presuđenim ratnim zločinima.

Izvor: Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.