Izvještaj Newsguarda: Snimci RT-a i dalje šire dezinformacije o Ukrajini na YouTubeu

Izvještaj Newsguarda: Snimci RT-a i dalje šire dezinformacije o Ukrajini na YouTubeu

Izvještaj Newsguarda: Snimci RT-a i dalje šire dezinformacije o Ukrajini na YouTubeu

Istraživači kažu da su bili šokirani razmjerom dezinformacija koje proizvodi Russia Today.
 
foto: RT
 
Stotine snimaka koje je proizveo Russia Today (RT), koji je pod kontrolom Rusije, našlo se na YouTubeu u protekloj godini, piše Guardian, prenoseći izvještaj Newsguarda, američke organizacije koja se bavi analizom medija i praćenjem dezinformacija.
 
Nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu, YouTube, platforma u vlasništvu Googlea, u martu prošle godine, zabranila je sve ruske medije koje finansira država, pozivajući se na politiku koja zabranjuje sadržaj koji "negira, minimizuje ili banalizuje dobro dokumentovane nasilne događaje".
 
izvještaju koji je u srijedu objavio Newsguard, navodi se da je pronađeno 250 prenosa 50 videozapisa o ratu u Ukrajini koje je kreirao RT. Videa su objavljena na više od 100 YouTube kanala otkako je platforma zabranila taj medij. Sadržaj je dostigao više od pola miliona pregleda, a u videima se, između ostalog tvrdi, da je Ukrajina postavila nacističko vodstvo i počinila ratne zločine nad svojim građanima.
 
"Ovi ključni narativi u ruskoj kampanji dezinformacija nastoje potkopati kredibilitet Ukrajine i demonizirati tu državu", rekla je Madeline Roache, autorica studije. "Oni dolaze kao dio većeg pokušaja da se uruši podrška zemlji na međunarodnom planu", dodala je.
 
U mnogim slučajevima, logo RT je izbrisan sa videa iako su ona u cijelosti objavljena na njihovoj web stranici, što sugeriše, kako prenosi Guardian, da je ta medijska kuća namjerno prikrivala porijeklo svog sadržaja kako bi zaobišla pravila YouTubea.
 
Glavna urednica RT-a Margarita Simonyan otvoreno je govorila o takvoj taktici. "Bez korištenja našeg brenda, otvaramo kanal na YouTubeu, on dobije milione pregleda za nekoliko dana", izjavila je Simonyan ruskim državnim medijima u aprilu 2022. "Nakon tri dana (YouTubeove) obavještajne službe to shvate i zatvore ga", rekla je.
 
Iz RT-a nisu odgovorili na zahtjev za komentar o tome da li stoje iza računa koji su navedeni u studiji. U izjavi za Newsguard, YouTube nije osporio nalaze, ali je naveo da su timovi te platforme uklonili više od 9.000 kanala i više od 85.000 videa koji se odnose na rat od početka ruske invazije na Ukrajinu.
 
Portparol YouTubea je naveo da je više od 800 kanala koje finansira Rusija uklonjeno, a četiri miliona videozapisa blokirano. "Naši timovi nastavljaju da pomno prate rat koji je u toku i spremni su da preduzmu daljnje akcije", dodao je.
 
Do 21. februara, kako piše u studiji, YouTube je uklonio 81 od 250 uploadovanih videa koje je identifikovao Newsguard.
 
Jedan monetizovani kanal na YouTubeu, kako se dodaje u studiji, identifikovan kao kanal koji dijeli sadržaje kreirane na RT-u, vodi britanski državljanin po imenu Mike Jones koji živi u Rusiji. On na svom kanalu ima više od 117.000 pratilaca koji dijele različite "pro-putinove propagande, teorije zavjere i dezinformacije".
 
U jednom videu on tvrdi da je vazdušni napad na porodilište u Mariupolju koji se dogodio u martu 2022 izrežiran. Iako taj i drugi videozapisi krše YouTubeovu politiku koja zabranjuje sadržaj koji negira, minimizuje ili banalizuje dobro dokumentovane nasilne događaje, i dalje je, kako piše Guardian, ostao na kanalu koji ostvaruje prihod od oglasa.
 
Kao odgovor na studiju, YouTube je uklonio 18 video zapisa sa Jonesovog kanala sa sadržajem RT-a, ali nije odgovorio na zahtjev za komentar zašto kanal ostaje na mreži i nastavlja s oglašavanjem.
 
Studija je takođe otkrila da se sadržaj RT-a nalazi na najmanje pet kanala za koje se čini da ih direktno vodi ruska vlada, uključujući i jedan iz ruske agencije Rossotrudnichestvo, koja je pod sankicijama Evropske unije (EU) od jula 2022. zbog širenja "narativa Kremlja, uključujući istorijski revizionizam".
 
Istraživači kažu da su bili šokirani razmjerom dezinformacija koje proizvodi RT uprkos globalnim naporima da se zaustavi propagandna mašina. Takođe je ovaj izdavač, kako piše u studiji, snimio 50 dokumentarnih filmova u protekloj godini.

"Ovo znači mnogo ulaganja i puno rada u proizvodnji ovih filmova", kazala je Madeline Roache. "Oni idu dalje od kratkih vijesti, što pokazuje koliko pridaju vrijednosti objavljivanju svojih dezinformacijskih narativa", dodala je.
 
Većina dokumentarnih filmova bila je na engleskom i ruskom jeziku, ali istraživači kažu da vide sve veći broj filmova na francuskom, njemačkom i italijanskom uprkos sankcijama protiv RT-a koje je uvela EU.
 
Roache navodi da to pokazuje da sankcije nisu spriječile količinu koja se proizvodi, što ponovo pojačava važnost ovog sadržaja u njihovim informacijskim operacijama tokom rata.
 
Evropska unija je, kao dio sankcija uvedenih protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, krajem februara 2022. godine zabranila kanale Russia Today i Sputnjik koje podržava ruska država, nakon čega je pozvala sve zemlje koje žele imati bliže odnose sa EU, da prate njen stav po pitanju sankcija Rusiji.
 
Izvor: Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.