NDNV: Mediji opet šire šovinizam i pozivaju na nasilje

Izvještavanje o posjeti albanskog premijera sa elementima krivičnog djela

NDNV: Mediji opet šire šovinizam i pozivaju na nasilje

Posljednja posjeta šefa albanske države Beogradu, dogodila se 1946. godine, kada su se sastali Enver Hodža i Josip Broz. Skoro sedamdeset godina kasnije, albanski premijer Edi Rama sastao se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. 
 
Foto: Žarka Radoja 
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava da su mediji u Srbiji iskoristili posjetu premijera Albanije Srbiji kako bi na najdrastičniji način širili šovinizam i pozivali na etničko nasilje, "kreativno" se nadovezujući na neprimjerene gestove predsjednika Vlade Aleksandra Vučića.
 
 

"Nesumnjiva je uloga vlasti i medija bila i u podsticanju prethodnog talasa nasilja koji je u oktobru zadesio Vojvodinu, a na čijoj su meti bili pre svega građani albanske i bošnjačke nacionalnosti i njihova imovina. NDNV smatra da u načinu na koji su skoro svi dnevni listovi i pojedini elektronski mediji izveštavali o poseti albanskog premijera ima elemenata krivičnih dela koji se gone po službenoj dužnosti, odnosno zbog kojih bi javni tužilac morao da reaguje. Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva urednike i novinare ovih medija da prestanu da sramote profesiju, svoje kolege ali i građane Srbije izveštavanjem koje po određenim elementima prevazilazi čak i krvave ratne i ratnohuškačke devedesete", istaknuto je u saopštenju NDNV-a.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine takođe izražavaju zabrinutost zbog širenja šovinizma: "S obzirom na evidentnu činjenicu da su skoro svi mediji u Srbiji pod direktnom kontrolom režima Aleksandra Vučića, sa velikom zabrinotošću ukazujemo da iza širenja šovinizma i poziva na etničko nasilje stoji sam državni aparat. Da li mediji najavljuju da će vlast, nesposobna da reši ijedan problem u državi, krenuti da proizvodi krize i ratove?"