Komitet za zaštitu novinara dodijelio "nagrade" za najveće opresore medija

Komitet za zaštitu novinara dodijelio nagrade za najveće opresore medija

Komitet za zaštitu novinara dodijelio "nagrade" za najveće opresore medija

Komitet za zaštitu novinara dodijelio je simbolične nagrade najvećim opresorima medijskih sloboda u svijetu.
 
Foto: Unsplash
 
Nakon što je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru najavio dodjelu nagrada za “fake news”, Komitet za zaštitu novinara, kao odgovor, objavio je na svojoj stranici dobitnike nagrada za najveće ugnjetavače medija.
 
“U jeku javne rasprave o lažnim vijestima i obavještenju predsjednika Trumpa na Twitteru o njegovoj planiranoj ceremoniji dodjele nagrada za lažne vijesti, CPJ je prepoznao svjetske lidere koji čine sve kako bi napadali štampu i umanjili vrijednosti koje podržavaju slobodu medija”, naveli su iz Komiteta za zaštitu novinara.
 
“Od neponovljivog straha od kritičara i istine, do nemilosrde posvećenosti cenzuri, ovih pet lidera i pratilaca u njihovim kategorijama, veoma su se potrudili da utišaju kritičke glasove i oslabe demokratiju”. 
 
U kategoriji “Najosjetljiviji na kritiku” pobjedu je odnio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a njegov pratilac je Donald Trump. Erdogan je “najbolji” i u kategoriji “Najveća upotreba antiterorističkih zakona protiv štampe”, a u toj kategoriji pratilac mu je egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi.
 
U kategoriji “Najveći pritisak na medije” pobjedu je odnio kineski predsjednik Xi Jingping, a slijedi ga ruski predsjednik Vladimir Putin. U kategoriji “Najveće nazadovanje u slobodi medija”, pobjednica je liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi, a njen pratilac je poljski predsjednik Andrzej Duda.
 
Na kraju, nagradu za najveće cjelokupno postignuće u globalnom smanjivanju medijskih sloboda osvojio je američki predsjednik Donald Trump.
 
Više informacija o nagradama i njihovim “dobitnicima” možete pročitati u objavi Komiteta za zaštitu novinara.