Lokalna televizija gubi na popularnosti u SAD-u

Lokalna televizija gubi na popularnosti u SAD-u

Lokalna televizija gubi na popularnosti u SAD-u

Lokalne televizijske stanice postaju manje popularne među građanima SAD-a.
 
Foto: Unsplash
 
Samo 50 posto odraslih Amerikanaca redovno konzumira vijesti putem televizije, pokazalo je novo istraživanje koje je proveo američki Pew Research Center. Riječ je o smanjenu od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu, a najveći gubitak gledalaca zabilježen je kod lokalnih televizija, piše Poynter
 
U periodu od 2016. do 2017. godine, broj Amerikanaca koji se oslanjaju na lokalne televizijske stanice pao je za devet posto (sa 46 posto na 37 posto). Za četiri posto smanjio se i broj gledalaca internet televizije, a broj gledalaca kablovske televizije smanjio se za tri posto. I pored velikog pada u popularnosti, lokalna TV i dalje je najgledanija u poređenju s drugim.
 
Lokalne televizijske stanice privlače većinom stariju publiku, a samo jedna četvrtina fakultetski obrazovanih Amerikanaca gledaju redovno lokalnu televiziju. Podaci pokazuju i da žene gledaju lokalne televizijske stanice češće od muškaraca, kao i da bijelci lokalnu TV gledaju manje u odnosu na pripadnike drugih rasa. Gledanost je gotova jednaka kod republikanaca i demokrata. Ipak, demokrate gledaju više internet TV, dok je među republikancima popularnija kablovska televizija.