Online radio sve popularniji među Amerikancima

Online radio sve popularniji među Amerikancima

Online radio sve popularniji među Amerikancima

Slušanje radija na internetu sve je popularnije među američkim građanima, pokazuju studije.
 
Foto: Pixabay
 
Radio, bez obzira na to da li klasični ili online, privlačan je građanima u Sjedinjenim Američkim Državama, navode iz Pew Research centra.
 
Publika tradicionalnog radija ostala je odana toj vrsti medija, i njen broj se malo mijenjao od 2009. godine. Podaci ukazuju da je 2016. godine 91 posto Amerikanaca starijih od 12 godina slušalo tradicionalni radio u sedmici ispitivanja, piše Journalism.org.
 
Dok se brojnost publike tradicionalnog radija ne mijenja, situacija je drugačija s online radijskim formatima koji postaju sve popularniji. Podaci pokazuju da je u 2017. godini 61 posto Amerikanaca slušalo online radio "prethodnog mjeseca", a 53 posto tokom "posljednje sedmice", što je više od brojke iz 2016. godine.
 
Povećava se i broj onih koji slušaju podcast – digitalne audio fajlove koje je moguće preuzeti s interneta. Četiri od deset Amerikanaca starijih od 12 godina slušalo je podcast nekada tokom 2017. godine, a 24 posto tokom posljednjeg mjeseca, što je značajno više u odnosu na 9 posto slušalaca tokom 2008. godine.