Marina Ovsyannikova: Bijeg uz pomoć RSF-a iz Moskve

Marina Ovsyannikova: Bijeg uz pomoć RSF-a iz Moskve

Marina Ovsyannikova: Bijeg uz pomoć RSF-a iz Moskve

Ekipa RSF-a četiri mjeseca radila u tajnosti na organizovanju njenog bijega.

foto: RSF

Producentica iz Rusije Marina Ovsyannikova, zajedno sa generalnim sekretarom Reportera bez granica (RSF) Christopheom Deloireom, opisala je na konferenciji za novinare održanoj 10. februara 2023. godine operaciju pomoću koje je prije četiri mjeseca uspjela tajno pobjeći iz Rusije uz pomoć RSF-a.

"Resursi koje je RSF upotrijebio su bili izvanredni", rekla je Ovsyannikova na konferenciji za novinare. "Oni su mi spasili život, pomogli su mi da pobjegnem iz Rusije, zemlje u kojoj vladom upravljaju ratni zločinci", kazala je Ovsyannikova.

Na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu RSF u Parizu rečeno je kako je Deloire prvobitno kontaktirao Ovsyannikovu da joj ponudi pomoć RSF-a pet dana nakon što je, kako piše RSF, postala simbol otpora ruskoj propagandi 14. marta 2022. Tog dana je prekinula večernji informativni program na ruskom državnom TV kanalu Pervy Canal, mašući natpisom na kojem je bila ispisana anti-ratna poruka na kojoj je pisalo "ne ratu, zaustavite rat; ne vjerujte propagandi; ovdje vas lažu". Nakon toga ju je, kako javlja BBC, FSB (Ruska služba sigurnosti) izolovala, a njeni šefovi su ispitani.

"Ono što je uradila Marina Ovsyannikova pokazuje da je moguće oduprijeti se propagandnim aparatima, da ih se može poremetiti iznutra, da se može reći ne, i da je moguće izaći iz njih, prebjeći, suprotstaviti se falsifikovanju historije i vijesti, i suprotstaviti se njihovoj manipulaciji", naglasio je Deloire na konferenciji.

 

Ovsyannikova je ponovo stupila u kontakt sa RSF-om u junu iz Ukrajine, a zatim u septembru kada je bila u kućnom pritvoru u Moskvi, opremljena elektronskom narukvicom i suočena sa mogućnošću desetogodišnje zatvorske kazne pod optužbom da je "širila lažne vijesti o ruskim oružanim snagama" jer je izvijestila o broju ubijene djece u Ukrajini. U septembru je posrednik Ovsyannikove dao RSF-u do znanja da ona želi da pobjegne.

Nakon što su je RSF uvjerio da će joj pružiti podršku, ona je nekoliko dana nakon toga, i sedmicu prije nego joj se trebalo suditi, napustila Moskvu. RSF piše kako je od samog početka bilo jasno da će izvlačenje Ovsyannikove i njene kćerke iz Rusije biti teško i opasno. Objašnjavaju da je četiri mjeseca mala jedinica zaposlenih u RSF-u radila u najvećoj tajnosti na organizaciji njenog bijega, nazvanog "Operacija Evelin".

Odlučeno je da se njeno izvlačenje uradi vikendom, kada je manje stražara. Kada je krenula u bijeg, deaktivirala je svoju elektronsku narukvicu tako što ju je prerezala rezačem za žice, a do granice je promijenila sedam automobila. Neposredno prije nego što je stigla do granice, njen automobil se zaglavio u blatu, tako da su ona i njen vodič morali da pređu posljednjih nekoliko stotina metara u mraku. Nakon nekoliko sati lutanja, na kraju je prešla granicu i pronašla kontakte koji su je čekali.

Ovsyannikova je u Francusku stigla u oktobru 2022. godine. Prije njenog dolaska, RSF joj je pronašao smještaj, ali i kontaktirao francuske vlasti između ostalog. RSF navodi kako neki od detalja njenog bijega moraju ostati tajni kako bi zaštitili nju, njenu kćerku i one koji su joj pomogli.

Izvor: RSF, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.