Novčana kazna za zaposlenicu ruske državne televizije koja je protestovala u programu

Ruski sud kaznio ženu zbog antiratnog protesta u emisiji uživo

Novčana kazna za zaposlenicu ruske državne televizije koja je protestovala u programu

Sud u Rusiji odredio je kaznu za zaposlenicu ruske državne televizije koja je prekinula emitovanje programa te televizije držeći natpis “Ne ratu”.
 
foto: Screenshot / Guardian YouTube
 
Marina Ovsyannikova, zaposlenica ruske državne televizije TV Channel One koja je prekinula program tog televizijskog kanala držeći antiratni transparent, kažnjena je sa 30.000 rubalja (280 dolara), nakon što ju je sud u Rusiji proglasio krivom za kršenje zakona o protestima.
 
Ovsyannikova je kažnjena ne zato što je prekinula informativni program koji se emitovao uživo, već zbog videa koji je objavila prije njenog protesta na ruskoj državnoj televiziji u kome je istakla da se stidi što je radila na toj televiziji i što je širila propagandu Kremlja te je pozvala stanovnike Rusije na protest.
 
“Ovo su bili neki od najtežih dana u mom životu”, rekla je novinarima nakon saslušanja u sudu u Moskvi. 
 
“Provela sam dva dana bez sna. Ispitivali su me više od 14 sati. Nisu mi dozvolili da dođem do porodice niti da mi pruže bilo kakvu pravnu pomoć”, dodala je.
 
Prijatelji i simpatizeri Ovsyannikove nakon njenog hapšenja nisu očekivali novčanu kaznu koju je dobila te su strahovali da tužioci pripremaju ozbiljne krivične prijave protiv nje. Njeni advokati su rekli da je i dalje moguće da tužioci podignu strože optužbe protiv Ovsyannikove, ali da je to manje vjerovatno nakon ročišta koje je održano u utorak.
 
“I dalje postoje rizici da će protiv Ovsyannikove biti pokrenut krivični postupak, ali su se šanse za to naglo smanjile nakon novčane kazne koju je dobila”, rekao je Pavel Chikov, šef Agore, međunarodne grupe za ljudska prava. “Nije kažnjena zbog svog nastupa, već zbog video poruke u kojoj je pozivala ljude na protest”, naveo je.
 
Prema pisanju Guardiana, nekoliko istaknutih novinara je navodno napustilo svoje pozicije u državnim medijima u Rusiji nakon protesta Ovsyannikove.
 
Podsjetimo, Marina Ovsyannikova, zaposlenica ruske državne televizije TV Channel One, u ponedjeljak naveče uletjela je u kadar i podigla natpis iza studijske voditeljice dok je vodila vijesti i uzvikivala “Ne ratu”, osuđujući rusku invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Guardian, Reuters
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.