Medijske kuće testiraju korištenje dronova u izvještavanju

CNN najavljuje korištenje dronova za snimanje

Medijske kuće testiraju korištenje dronova u izvještavanju

CNN, Associated Press i New York Times su među kompanijama koje testiraju korištenje letjelica na daljinsko upravljanje u prikupljanju vijesti i izvještavanju.
 

Foto: Pixabay

Nakon mjeseci istraživanja i dogovora, predstavnici CNN-a su postigli dogovor sa Federalnom agencijom za avijaciju (FAA), koji im dozvoljava testiranje korištenja letjelica na daljinsko upravljanje u novinarske svrhe. Zauzvrat, FAA će od CNN-a dobijati informacije koje će im pomoći u kreiranju regulacije za korištenje ovakvih letjelica za prikupljanje podataka i izvještavanje. Nekoliko dana kasnije, objavljeno je da je 10 medijskih organizacija, uključujući Associated Press, New York Times i Washington Post, formiralo partnerstvo sa američkim fakultetom Virginia Tech s ciljem "kontroliranog testiranja" korištenja dronova u novinarstvu.

Korištenje dronova u medijske svrhe nije novost - napori da se dronovi integrišu u rad redakcija postoje koliko i same letjelice te je formirano i udruženje novinara koji ih koriste, no regulacija za njihovo korištenje još uvijek nije kreirana i FAA je prethodno zabranila upotrebu dronova u okviru nastave žurnalistike na američkim univerzitetima. Nekoliko medijskih organizacija je osporilo ovu odluku, navodeći da se ona kosi sa Prvim amandmanom, a inovatori na ovom polju se boje da će kompanije poput Google-a i Amazona jednostavno zaobići SAD ako regulativa u ovoj zemlji ostane ograničavajuća.

Izvor: Poynter, Gizmodo, National Journal, Nieman Journalism Lab