Medijske organizacije pozivaju Rusiju da oslobodi Evana Gershkovicha

Partnerske organizacije Platforme VE pozivaju Rusiju da oslobodi Evana Gershkovicha

Medijske organizacije pozivaju Rusiju da oslobodi Evana Gershkovicha

“Novinarstvo je osnovno pravo i pozivamo rusku vladu da ga poštuje”.

foto: Screenshot / Video Wall Street Journal 

Partnerske organizacije Platforme za sigurnost novinara Vijeća Evrope (VE), evropskog sistema javnog upozorenja za mapiranje i otklanjanje ozbiljnih prijetnji slobodi medija, pozivaju ruske vlasti da odmah oslobode novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha i da odbace sve optužbe protiv njega.

“Evan Gershkovich, američki državljanin, bio je angažovan u legitimnim novinarskim aktivnostima za The Wall Street Journal kada je uhapšen 30. marta u Jekaterinburgu. Gershkovich je izvještavao iz Rusije dugi niz godina i više puta je dobio zvaničnu akreditaciju od ruskog Ministarstva vanjskih poslova”, navodi se u saopštenju Platforme.

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) ga je uhapsila i optužila za špijunažu, djelo zbog kojeg može dobiti kaznu do 20 godina zatvora. Evan Gershkovich je izjavio da je nevin, a njegovi advokati su uložili žalbu na pritvor. Wall Street Journal je osudio hapšenje novinara te su izjavili da njegovo hapšenje predstavlja uvredu za slobodu medija, podsjeća Platforma.

U saopštenju objavljenom nakon hapšenja, FSB je naveo da je Gershkovich “postupio po naređenju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da prikupi informacije o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojnoindustrijskog kompleksa koje predstavljaju državnu tajnu”.

“Hapšenje i pritvor Evana Gershkovicha podsjeća na praksu uzimanja talaca iz sovjetske ere i potpuno je u suprotnosti sa obavezama Ruske Federacije prema međunarodnom pravu i kao države učesnice Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS). Ovo je prvo pritvaranje američkog novinara u Rusiji zbog optužbi za špijunažu od kraja Hladnog rata”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj posao bez straha od odmazde ili progona.

“Novinarstvo je osnovno pravo i pozivamo rusku vladu da ga poštuje. Kao međunarodne novinarske organizacije i nevladine organizacije koje brane slobodu medija i osnovna građanska i politička prava, osuđujemo proizvoljne i neopravdane radnje poduzete protiv Evana Gershkovicha i izražavamo punu solidarnost s njim i njegovom porodicom”, piše u saopštenju.

Agencija Reuters javlja da se Gershkovich u utorak prvi put sastao sa svojim advokatima.

“Evanovo zdravlje je dobro i zahvalan je na podršci koja dolazi iz cijelog svijeta”, kazala je glavna urednica Wall Street Journala Emma Tucker u poruci upućenoj zaposlenima.

“Evanova porodica zna da konačno imamo kontakt s njim”, rekla je dodajući da je ohrabrena sastankom sa advokatima.

Prošlog četvrtka moskovski sud je Gershkovichu odredio boravak u istražnom zatvoru Lefortovo do 29. maja. Lefortovo je glavni istražni zatvor za visokopozicionirane osumnjičenike i one optužene za špijunažu ili izdaju, navodi Reuters.

Wall Street Journal odbacuje optužbe, a Kremlj, kako prenosi Reuters, prošle sedmice je bez navođenja dokaza, saopštio da je Gershkovich “uhvaćen na djelu”.

Izvor: EFJ, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.