Međunarodne organizacije osudile presudu suda u Rusiji izrečenu kritičaru Kremlja

Međunarodne organizacije osudile novu zatvorsku kaznu od 19 godina za Navaljnog

Međunarodne organizacije osudile presudu suda u Rusiji izrečenu kritičaru Kremlja

Novinarima bio zabranjen pristup izricanju presude opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je radio na razotkrivanju korupcije.

Foto: Screenshot / Twitter

Sud u Rusiji je u petak, pod optužbama za ekstremizam, produžio zatvorsku kaznu kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom za 19 godina zatvora, i osudio ga na specijalni režim sa najstrožim zatvorskim uslovima u zemlji.

Osim Navaljnog, krivim je proglašen i Daniel Holodni, TV tehničar koji radi za Navaljnijev YouTube kanal. On je, kako piše The Guardian, proglašen krivim za organiziranje ekstremističke grupe, a njegov advokat je za nezavisni list Novaja Gazeta izjavio da je Holodni osuđen na osam godina zatvora.

Navaljni već služi devetogodišnju zatvorsku kaznu pod optužbama za pronevjeru za koju on i njegovi saveznici kažu da su politički motivisane, a Reuters piše da je suđenje na kojem mu je izrečena nova zatvorska kazna, održano iza zatvorenih vrata u strogo čuvanom zatvoru.

Pristup izricanju nove presude, bio je zabranjen i novinarima koji nisu mogli ući u sudnicu. Kako piše Reuters, audio snimak sa suda bio je toliko loš da je bilo skoro nemoguće razaznati šta sudija govori.

Izricanje nove zatvorske kazne za Navaljnog osudio je američki State Department iz kojeg je saopšteno da je riječ o nepravednoj presudi, dok su iz Evropske unije rekli da je riječ o politički motivisanoj presudi i pozvali na oslobađanje Navaljnog, naveli su iz Reutersa.

Novu presudu za Navaljnog osudile su i međunarodne organizacije poput Amnesty Internationala, Index on Censorship, Freedom House i druge organizacije, kao i pristalice Navaljnog.

Iz Amnesty Internationala pozvali su vlasti Rusije da Navaljnog i druge nepravedno zatvorene puste na slobodu. Marie Struthers, direktorica Amnesty Internationala za istočnu Europu i srednju Aziju, je rekla da je riječ o “krišom izrečenoj doživotnoj kazni” što je dio političke osvete koja se ne odnosi samo na Navaljnog već predstavlja i upozorenje drugim kritičarima u toj zemlji. Ishod suđenja Navaljnom je, kako je navela, posljednji primjer sistemskog ugnjetavanja ruskog civilnog društva koje se intenziviralo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Amnesty International je ranije izrazio zabrinutost zbog toga što su ruske vlasti držale Navaljnog u ćeliji, zbog navodnih disciplinskih prekršaja, bez odgovarajuće medicinske pomoći za njegovo sve lošije zdravstveno stanje. Iz ove organizacije su zaključili da je ovakav pristup, ravan mučenju ili drugom zlostavljanju.

Navaljni, kao jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je u januaru 2021. godine nakon što se u Rusiju vratio iz Njemačke gdje se liječio od trovanja za koje je tvrdio da su naložile ruske vlasti, što one negiraju. Ruske medijske organizacije, JMWU i RUJ, su tada zabilježile najmanje 52 slučaja hapšenja i nasilja nad novinarima koji su izvještavali s protesta koji su u toj zemlji održani zbog njegovog hapšenja.

U Rusiji su i u augustu 2020. bili organizovani protesti podrške Navaljnom zbog kojih je u aprilu 2021. najmanje pet novinara i medijskih radnika bilo uhapšeno. Među uhapšenima su bili freelance novinarka i dopisnica Radija Slobodna Evropa/Radio Libery Darija Komarova, dopisnik CNN-a Matthew Chance i njegov kamerman, kao i Ivan Slobodenyuk, ruski novinar koji radi za Vot Tak TV, Dmitrij Nizovtsev, voditelj YouTube kanala Navalny Headquarters i Dmitrij Kiselev iz Open Reportersa.

Iste godine, u oktobru, Evropski parlament je Navaljnom dodijelio Saharov nagradu za slobodu mišljenja.

Izvor: The Guardian, Reuters, Amnesty International

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.