Navaljni dobitnik Saharov nagrade za slobodu mišljenja

Navaljni dobitnik Saharov nagrade za slobodu mišljenja

Navaljni dobitnik Saharov nagrade za slobodu mišljenja

Nagrada je kritičaru Kremlja dodijeljena zbog njegovog rada na razotkrivanju korupcije i nastojanja ograničavanja sloboda u Rusiji.

foto: wikimedia

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni dobitnik je Saharov nagrade za slobodu mišljenja a nagrada mu je, kako piše Radio Slobodna Evropa, dodijeljena za rad na razotkrivanju korupcije i nastojanja da se ograniče slobode u Rusiji.

Evropski parlament je Navaljnom nagradu dodijelio 20. oktobra, a Politico piše da je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, putem Twittera, čestitao Navaljnom ističući kako se on “neumorno borio” protiv režima predsjednika Rusije Vladimira Putina što ga je skoro koštalo života. Dodao je da mu se Saharov nagradom odaje priznanje za takvu hrabrost, kao i da se ponovo traži njegovo oslobođanje.

Navaljni je, kako piše Radio Slobodna Evropa, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je uhapšen u januaru ove godine nakon što se u Rusiju vratio iz Njemačke gdje se liječio od trovanja za koje tvrdi da su naložile ruske vlasti, što one negiraju.

Politico piše da je Navaljni osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog navodnog kršenja uslovne kazne, kao i osnivanja “ekstremističke grupe”.

Nagradu Saharov za slobodu mišljenja, Evropski parlament svake godine dodjeljuje u spomen na sovjetskog fizičara i disidenta Andreja Saharova, a prvi dobitnik Saharov nagrade bio je predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mendela 1988. godine.

Izvor: RSE, Politico

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.