Međunarodne organizacije pisale Borrellu povodom ubijanja novinara u Gazi

Međunarodne organizacije pisale Borrellu povodom ubijanja novinara u Gazi

Međunarodne organizacije pisale Borrellu povodom ubijanja novinara u Gazi

Zatražena hitna zaštita novinara u Gazi i na Zapadnoj obali.
 
foto: Pixabay
 
Osamnaest međunarodnih organizacija za slobodu medija i organizacija novinara, među kojima je i Evropska federacija novinara (EFJ), uputili su pismo visokom predstavniku Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu u kojem ga pozivaju da zatraži zaštitu novinara i poštivanje slobode medija u Gazi.
 
U pismo se, kako prenosi EFJ, napominje da je rat između Izraela i Gaze jedan od najgorih događaja za gubitak života novinara u kratkom vremenskom razdoblju. U pismu se podsjeća na podatke Međunarodne federacije novinara (IFJ) koja je do 24. januara 2024. dokumentovala ubistva 97 novinara, od kojih je 90 palestinskih novinara, četiri izraelska i tri libanonska.
 
Navodi se da ubijanje tolikog broja novinara ima “očite i duboke implikacije za sposobnost javnosti, uključujući građane EU, da budu informisani o sukobu s lokalnim, regionalnim i globalnim implikacijama”.
 
“Pišemo vam sa molbom da odmah i odlučno djelujete kako biste promovisali uslove za sigurno i neograničeno izvještavanje o neprijateljstvima”, piše u pismu.
 
U pismu Borrellu se navodi i da je prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) ubijeno više novinara u prvih deset sedmica rata nego što je ikada ubijeno u jednoj zemlji tokom cijele godine. Četiri novinara ubijena su u napadu Hamasa 7. oktobra, a od tada je, kako je istaknuto, ubijeno najmanje 75 novinara od kojih su gotovo svi ubijeni od strane IDF-a.
 
Navodi se i da postoji sve više dokaza da je IDF u nekim slučajevima namjerno ciljao novinare. Istaknuto je da vjerodostojni izvještaji organizacija za ljudska prava i medija ukazuju na to da su napadi IDF-a u južnom Libanu 13. oktobra koji su usmrtili novinara Reutersa Issama Abdallaha i ranili šest drugih novinara iz Reutersa, Al Jazeere i agencije France-Presse bili nezakoniti i očito namjerni. IDF je, kako se dodaje, također priznao da je namjerno ciljao automobil u kojem su putovali novinari 7. januara, ubivši dva novinara i ozbiljno ranivši trećeg.
 
U najmanje dva druga slučaja, kako se dodaje, novinari su prijavili da su od izraelskih dužnosnika i oficira IDF-a primili prijetnje prije nego što su njihovi članovi porodice ubijeni u Gazi.
 
“Naravno, ciljano ili nasumično ubijanje novinara, ako je počinjeno namjerno ili omalovažavajuće, jeste ratni zločin, i Međunarodni krivični sud je rekao da će istražiti izvještaje o ratnim zločinima počinjenim protiv novinara u Gazi”, navedeno je u pismu.
 
Novinari koji izvještavaju o ratu suočavaju se i sa drugim izazovima. Ti izazovi, navodi se, uključuju odbijanje Izraela i Egipta da dopuste međunarodnim novinarima pristup Gazi osim pod izraelskom vojnom pratnjom (i to s ograničenjima u izvještavanju), isključenja internet signala koja sprečavaju da vijesti i svjedočanstva iz Gaze dođu do svijeta, proizvoljno zadržavanje te uznemiravanje i zastrašivanje.
 
Osim toga, piše u pismu, izraelska vlada zahtijeva od medijskih kuća u Izraelu da bilo koje detaljno izvještavanje o ratu predaju na pregled svojoj “kancelariji za cenzuru”, dok zabranjuje izvještavanje o značajnim temama od javnog interesa vezanim za rat u Gazi. Navedeno je i da je izraelska vlada radila i protiv svojih domaćih medija, te je prijetila da će se osvetiti najstarijim novinama zemlje Haaretzu zbog njihovog izvještavanja o ratu, kao i da je prijetila zatvaranjem lokalnih ureda stranih novinskih agencija.
 
“EU opisuje svoj odnos s Izraelom kao 'jedan od najširih i najdubljih odnosa koje EU uživa s bilo kojom trećom zemljom u svijetu'. Kao takav, EU će biti ocijenjena na temelju toga kako taj odnos može osigurati da se sve strane sukoba pridržavaju međunarodnog prava, uključujući zaštitu novinara koji su civili i moraju moći slobodno i sigurno izvještavati o svakom aspektu sukoba”, piše u pismu.
 
Međunarodne i evropske organizacije su pozvale Borrella da:
  • Javno pozove sve strane oružanog sukoba da poštuju pravo novinara na izvještavanje o sukobima, osiguraju sigurnost novinara, dozvole da svi novinari koji to žele se evakuišu iz Gaze, odreknu se nasumičnog i namjernog ubijanja novinara, brzo i temeljito istraže sve napade na novinare, i pozove na odgovornost odgovorne pojedince za koje se utvrdi da su odgovorni za njih.
  • Zatraži da Izrael i Egipat pruže međunarodnim novinarima nezavisan pristup Gazi, te da Izrael prestane s komunikacijskim blokadama i poduzme korake potrebne kako bi osigurao sigurnost novinara koji su pušteni u Gazu kao i onih koji već tamo rade.
  • Zatraži od Izraela da dozvoli prolaz lične zaštitne opreme i materijala koji se koriste za prikupljanje vijesti, kao što su kacige, pancirne jakne, punjači za mobitele, eSIM kartice i laptopi, novinarima u Gazi i na Zapadnoj obali.
  • Podrži brze, transparentne i nezavisne istrage o ubistvima svih novinara i okončanje dugogodišnjeg uzorka nekažnjivosti u ubistvima novinara od strane IDF-a.
 
I Sindikat novinara Hrvatske (SNH) se, kako je navedeno u saopštenju SNH, još jednom pridružuje apelu međunarodnih organizacija za prestanak ubijanja novinara i civila u Gazi.
 
Izvor: EFJ, SNH
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.