Međunarodne organizacije traže oslobađanje crnogorskog novinara

Međunarodne organizacije traže oslobađanje crnogorskog novinara

Međunarodne organizacije traže oslobađanje crnogorskog novinara

Nekoliko međunarodnih organizacija pozvale su vlasti Crne Gore da oslobode novinara Jovu Martinovića koji se u pritvoru nalazi skoro 11 mjeseci.
 
Foto: RSF/Porodična kolekcija
 
Organizacije Human Rights Watch, Reporteri bez granica i Komitet za zaštitu novinara, uputili su pismo crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću, u kojem izražavaju svoju zabrinutost zbog zadržavanja u pritvoru istraživačkog novinara.
 
"Tražimo od nadležnih zvaničnika da odmah oslobode Martinovića, i da njegovoj odbrani ustupe sve dokaze protiv njega", navodi se u pismu, i dodaje kako postoji ozbiljna zabrinutost da su "istraga i optužbe protiv Martinovića motivisani njegovim novinarskim radom, prije nego njegovim kriminalnim radnjama".
 
Martinović, koji radi za nekoliko svjetskih medija, među kojima su i Economist i Financial Times, izvještavao je o organizovanom kriminalu na području zapadnog Balkana. U pritvoru se nalazi od oktobra prošle godine, ali crnogorsko tužilaštvo još uvijek nije podnijelo zvaničnu tužbu protiv njega.
 
Novinar je uhapšen zajedno sa 17 osoba iz Crne Gore, u zajedničkoj akciji sa hrvatskom policijom, pod sumnjom da je umiješan u trgovinu drogom.
 
U pismu crnogorskom premijeru, međunarodne organizacije traže da se u obzir uzme činjenica da je Martinović s trgovcima droge bio u kontaktu zbog svog istraživačkog izvještavanja.
 
Kompletno pismo možete pročitati ovdje.