Mijatović: Novinari na Krimu moraju biti oslobođeni

Mijatović: Novinari na Krimu moraju biti oslobođeni

Mijatović: Novinari na Krimu moraju biti oslobođeni

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, izrazila je zabrinutost zbog dvoje ukrajinskih novinara nestalih 9. marta. 

"Izuzetno sam zabrinuta zbog eskalacije napada na novinare na Krimu", navela je Mijatović u saopštenju, ističući da je odgovornost za bezbjednost novinara na "onima koji odgovaraju za sprovođenje zakona i održavanje reda na Krimu. Oni moraju odmah da oslobode te novinare", rekla je Mijatović.

Zabrinutnost zbog situacije u kojoj su se našli ukrajinski novinari izrazili su i u Reporterima bez granica: "Snage koje danas kontrolišu Krim odgovorne su za sudbinu tih novinara. Tražimo da odmah dostave informaciju o mjestu gdje se oni nalaze i kakvo je njihovo zdravstveno stanje, i da ih što prije puste", rekao je generalni sekretar Kristof Deluar. 

Reporteri bez granica saopštili su da je u nedjelju nestala novinarka "Ukrajinske nedjelje", Elena Maksimenko, zajedno sa dvije aktivistkinje protesta na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti), Ekaterinom Budko i Aleksandrom Rjazancevom. Privedene su nakon što su "naoružani ljudi bez prepoznatljivih oznaka" na ruci jedne od njih vidjeli tetovažu - simbol Majdana.

Izvor: NUNS, Reportters without Borders