N1 traži da vlasti Srbije osude seksističke napade na novinarku

N1 od vlasti Srbije traži da osude seksistički napad na njihovu novinarku

N1 traži da vlasti Srbije osude seksističke napade na novinarku

Iz ove televizije tvrde da provladini mediji Srbije nastavljaju “specijalni rat” protiv novinara i novinarki N1.

Foto: N1

N1 Srbija traži reakciju državnih vlasti Srbije na kontinuirano i višenedjeljno vrijeđanje novinarke N1 Žakline Tatalović od strane urednika i vlasnika tabloida Informer Dragana Vučićevića na njegovom nalogu društvene mreže Twitter. Vučićević na Twitteru objavljuje tvitove i fotografije novinarke, za koje N1 piše da su uvredljivi i seksistički.

“Divlje, neotesano i seksističko iživljavanje ovog čoveka, upereno protiv novinarke Žakline Tatalović, očigledno se događa uz prećutnu saglasnost države”, piše N1 Srbija.

Iz ove televizije tvrde da su provladini mediji Srbije nastavili “specijalni rat” protiv novinara i novinarki N1 u kojem čine sve da diskredituju njihov rad i rad ovog medija i da jedan od modela ovog rata uključuje objavljivanje fotografija novinara i novinarki N1.

“Nova strategija je da, na zvaničnim konferencijama za medije predsednika države, na nezapamćen i besraman način, fotografišu novinarke N1, tako da bi se kreirala slika koja bi ih ljudski ponizila i koja, kao krajnji cilj ima da probudi najgore seksističke predrasude”, piše N1 Srbija.

Kako bi zaštitili svoje novinare, N1 je pozvala vladino Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i njegovu predsjednicu Zoranu Mihajlović, premijerku Srbije Anu Brnabić i pravosudne organe Srbije da osude i zaustave ove napade i da u javni prostor Srbije unesu “minimum pristojnosti i rodne ravnopravnosti”.

Mihajlović je nakon ovog događaja osudila seksističke napade prema ženama i pozvala sve žene da prijave nasilje.

„To je nabolji način da se izbegnu svi pokušaji manipulacija ovim i sličnim slučajevima. Svako ko manulipuše nasiljem nad ženama, nije ništa drugo nego takođe nasilnik“, kaže Mihajlović.

Napad su osudili Udruženje novinara Srbije, Poverenica za ravnopravnost spolova Brankica Janković i grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" koja apeluje da državne institucije i javnost zaštite novinarke izložene jeftinim seksističkim provokacijama Dragana Vučićevića i drugih aktera na medijskoj i političkoj sceni.

"Vlasnik i urednik tabloida Informer godinama u svom mediju i na Twitter profilu seje seksističke uvrede na račun novinarki čije mu izveštavanje nije po volji. Poslednja u nizu njegovih meta je novinarka N1 Žaklina Tatalović, čije fotografije uporno objavljuje vređajući njen fizički izgled, a nedavno je ‘obnovio’ praksu napada na novinarku Tamaru Skrozzu. Vučićevićev obrazac vređanja žena je uvek isti: fokusiran na fizički izgled ili seksualni život njegovih meta", piše u saopštenju grupe “Novinarke protiv nasilja nad ženama”.

Kako bi sprječili seksističke napade i zaštitili integritet svojih novinara i novinarki, N1 će se obratiti i međunarodnim organizacijama.

Izvor: N1, UNS, Cenzolovka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.