NUNS upozorava na opasne izjave premijerke Brnabić upućene novinarima

NUNS upozorava na izjave premijerke Srbije upućene novinarima

NUNS upozorava na opasne izjave premijerke Brnabić upućene novinarima

Premijerka Srbije je u svojim izjavama novinare nazvala neprijateljima ove zemlje.

Foto: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava javnost na izjave premijerke Ane Brnabić u kojima, tokom pandemije koronavirusa COVID-19, novinare proglašava krivim za prenošenje dezinformacija i stvaranje panike, i naziva ih neprijateljima ove države i njenih građana, dok medije koji izvještavaju u javnom interesu proglašava opasnim “tajkunskim medijima” koji predstavljaju prijetnju za slobodu izražavanja i bezbijednost novinara.

“Podsećamo da neodgovorne i nepromišljene izjave najviših držanih zvaničnika, a pre svega premijerkine, mogu da ugroze bezbednost svih koje je neosnovano označila kao neprijatelje države i naroda i lažno optužila za širenje dezinformacija tokom pandemije”, piše u saopštenju NUNS-a.

U saopštenju NUNS-a se navodi da je samo nekoliko dana nakon povlačenja vladine odluke, koja je trebala ozakoniti diskriminaciju medija i centralizaciju informacija, i hapšenja novinarke Ane Lalić, premijerka Brnabić tokom gostovanja na Hepi televiziji iznijela niz neistina koje su uticale na presumpciju nevinosti novinarke Lalić i izvršila pritisak na tužilaštvo i policiju koji trenutno rade na ovom slučaju.

NUNS je također ukazao i na izbor televizije za gostovanje premijerke na kojoj se, kako se navodi, godinama unazad, neprekidno i nekažnjeno krše medijski zakoni i novinarski kodeksi Srbije.

“Ovakvi nastupi, osim što pokazuju duboko nerazumevanje Ustavom zagarantovanih sloboda i prava, govore o opasnoj tendenciji vlasti da se zloupotrebljavajući vanredno stanje obračunava sa novinarima i medijima i suzi sloboda informisanja”, navodi se u saopštenju.

Zbog spomenutih izjava premijerke Brnabić, NUNS je najavio da će uputiti dopise međunarodnim asocijacijama novinara i organizacijama za zaštitu ljudskih prava, kao i institucijama Evropske unije.

Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.