UN: Novinarka Shireen Abu Akleh ubijena hicima izraelskih snaga

UN: Novinarka Shireen Abu Akleh ubijena hicima izraelskih snaga

UN: Novinarka Shireen Abu Akleh ubijena hicima izraelskih snaga

UN navodi da hici nisu stigli od “neselektivnog pucanja naoružanih Palestinaca”, kako je tvrdio Izrael.
 
foto: Facebook / Shireen Abu Akleh
 
Izraelske odbrambene snage (IDF) ispalile su hitac kojim je ubijena novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh u maju ove godine, kažu iz Ureda UN-a za ljudska prava.
 
Ravina Shamdasani, glasnogovornica UN-a za ljudska prava, saopštila je da su sproveli vlastito “nadgledanje” incidenta, izbjegavajući da koristi riječ istraga, te dodala da su pregledali fotografije, snimke i audio materijale. Takođe, kaže da su posjetili mjesto događaja, konsultovali stručnjake, pregledali službenu komunikaciju i intervjuisali svjedoke.
 
“Sve informacije koje smo prikupili, uključujući zvanične informacije izraelske vojske i palestinskog državnog tužioca, u skladu su s nalazom da su hici koji su ubili Abu Akleh i ranili njenog kolegu Alija Sammoudija došli od izraelskih snaga sigurnosti, a ne od 'neselektivnog pucanja naoružanih Palestinaca', kako su prvobitno tvrdile izraelske vlasti”, naglasila je. 
 
Palestinske vlasti su ranije saopštile da je njihova istraga pokazala da je Abu Akleh “namjerno upucao izraelski vojnik”, dok je Izrael odbacio ove optužbe. 
 
Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su posvećene istrazi smrti Abu Akleh i pozvale palestinske vlasti da podijele pristup metku koji ju je ubio. Palestinske vlasti odbile su predati metak, rekavši da ne vjeruju Izraelu.
 
“Rezultati istrage UN-a još jednom potvrđuju ono što smo govorili od početka: da je Izrael odgovoran za ubistvo novinarke Shireen Abu Akleh i da mora snositi odgovornost za ovaj zločin”, istakao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa za Reuters. 
 
Abu Akleh je ubijena 11. maja dok je izvještavala o operaciji izraelskih snaga sigurnosti u gradu Dženin na Zapadnoj obali.
 
“Oko 06:30 sati, kada su četiri novinara skrenula na ulicu koja vodi ka kampu, noseći šljemove i pancire sa oznakama 'PRESS', na njih je ispaljeno nekoliko pojedinačnih, naizgled usmjerenih metaka iz pravca Izraelskih snaga sigurnosti”, rekla je Shamdasani objašnjavajući da je jedan metak ranio Sammoudija u rame, dok je drugi metak pogodio Abu Akleh u glavu, koji ju je i ubio.
 
IDF u odgovoru na izvještaj UN-a insistira na tome da je došlo do razmjene vatre između izraelskih snaga i palestinskih naoružanih napadača.
 
“Otkako se desio incident, IDF istražuje i razmatra okolnosti smrti Abu Akleh”, navodi se u njihovom saopštenju.
 
Dodaju kako istraga IDF-a jasno zaključuje da Abu Akleh “nije namjerno upucao vojnik IDF-a” i da “nije moguće utvrditi da li ju je ubio palestinski naoružani napadač koji je neselektivno pucao u njenom području, ili ju je nehotice ubio vojnik IDF-a”.
 
U prethodnom saopštenju, izraelska vojska je kazala da je identifikovala pušku vojnika koja je možda ubila Abu Akleh, ali da je potrebno analizirati taj metak da bi bili sigurni.
 
Nekoliko međunarodnih medijskih organizacija je komentarisalo izvještaj UN-a. Među njima su i Reporteri bez granica (RSF) koji su pozvali izraelske vlasti da preuzmu odgovornost za ubistvo ove novinarke. Takođe, iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) uputili su pismo američkom predsjedniku Josephu Bidenu u kojem pozivaju njegovu administraciju da istraži ubistvo Abu Akleh, koja je bila palestinsko-američka novinarka. Bidena u svome pismu podsjećaju i na, između ostalog, njegovu izjavu koju je dao povodom Svjetskog dana slobode medija 2021. godine u kojoj je rekao da će se SAD “ponovo posvetiti zaštiti i promovisanju slobodnih, nezavisnih i raznolikih medija širom svijeta”.
 
Izvor: Reuters, CPJ, RSF
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.