Najznačajnije američke novine o ubistvima Palestinaca izvještavaju pristrasno

Najveći američki štampani mediji o ubistvima Palestinaca izvještavaju pristrasno

Najznačajnije američke novine o ubistvima Palestinaca izvještavaju pristrasno

Analiza američke neprofitne medijske organizacije The Intercept

foto: The Intercept

Izvještavanje New York Timesa, Washington Posta i Los Angeles Timesa u prvim sedmicama rata u Gazi bilo je pristrasno prema Palestincima, pokazala je analiza američke neprofitne medijske organizacije The Intercept, koja je objavljena prošle sedmice.

Najvažniji američki štampani mediji, koji, kako navode iz The Intercepta, imaju značajnu ulogu u oblikovanju američkih stavova na izraelsko-palestinski sukob, posvećivali su malo pažnje utjecaju izraelske opsade i bombardovanja na djecu i novinare u Pojasu Gaze, pokazala je analiza.

Iz The Intercepta navode da su najznačajnije američke novine koristile emotivan jezik da opišu ubistva Izraelaca, ali ne i Palestinaca, i nudile jednostrano izvještavanje o antisemitskim djelima u SAD-u, dok su uveliko ignorisale rasizam protiv muslimana nakon 7. oktobra 2023.

Medijska organizacija je analizirala više od hiljadu članaka koji su objavljeni tokom prvih šest sedmica konflikta, od 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael, do 24. novembra, kada počinje kratko primirje koje su dogovorile obje strane radi razmjene taoca. Tokom ovog perioda ubijeno je 14.800 Palestinaca, uključujući više od 6.000 djece. Danas je, kako podsjeća The Intercept, broj poginulih Palestinaca preko 22.000.

Podaci otkrivaju veliku razliku u načinu na koji se izvještava o Izraelcima i proizraelskim ličnostima u odnosu na Palestince i propalestinske glasove i da se favoriziraju izraelski narativi u odnosu na palestinske.

U tekstovima novinara, korištenje veoma emotivnih izraza poput "pokolj", "masakr" i "stravično" bilo je rezervisano gotovo isključivo za Izraelce koje je ubio Hamas, a ne obrnuto. 

Novinari i urednici su tokom navedenog perioda termin "pokolj" za ubijanje Izraelaca koristili 60 puta, a samo jednom za ubijanje Palestinaca. Termin “masakr” su 125 puta koristili za opisivanje ubijanje Izraelaca, a dva puta za opisivanje ubijanja Palestinaca. Ovdje nisu analizirani citati koji su se koristili u novinarskim tekstovima. 

U New York Timesu, Washington Postu i Los Angeles Timesu riječi “Izraelac” pojavljuju se više puta u odnosu na riječ “Palestinac”, čak i kada je broj ubijenih Palestinaca daleko nadmašio broj ubijenih Izraelaca. Na svaka dva smrtna slučaja Palestinaca, Palestinci se spominju jednom. Za svaki smrtni slučaj Izraelaca, Izraelci se spominju osam puta.

U analizi se navodi da se u navedenom periodu riječ djeca spominje u samo dva naslova od 1.100 novinskih članaka, a riječi novinari i fotoreporteri u samo devet naslova.

Analiza upućuje na nedostatak izvještavanja o ubistvima djece i novinara, grupama koje, kako navode iz The Intercepta, obično izazivaju simpatije zapadnih medija. Poređenja radi, navodi se da su u New York Timesu, Washington Postu i Los Angeles Timesu objavili više ličnih priča o teškoćama s kojima se djeca u Ukrajini suočavaju u odnosu na ono što preživljavaju u Palestini. U izvještaju se navode, međutim i dva izuzetka, a to su priče sa naslovnice New York Timesa i kolumna u Washintgonu Postu o stradanjima palestinske djece.

Analiza pokazuje da je fokus u medijskim izvještajima stavljen na rasizam protiv Jevreja u odnosu na onaj protiv muslimana i Arapa. Tokom perioda analize, ova tri medija termin antisemitizam su spomenuli 549 puta u odnosu na islamofobiju, koja je spomenuta 79 puta.

Izvor: The Intercept

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.