Nakon otkaza u Twitteru Musku pisao visoki komesar UN-a za ljudska prava

Visoki komesar UN-a za ljudska prava pisam novom šefu Twittera

Nakon otkaza u Twitteru Musku pisao visoki komesar UN-a za ljudska prava

Volter Turk pozvao Elona Muska da osigura da ljuska prava budu centralna u njegovom upravljanju Twitterom.
 
foto: Pixabay
 
Visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Volker Turk 5. novembra 2022. uputio je otvoreno pismo Elonu Musku, novom glavnom izvršnom direktoru Twittera, pozivajući ga da “osigura da ljudska prava budu centralna u njegovom upravljanju Twitterom”.
 
Pismo je uslijedilo nakon medijskih napisa o, kako je navedeno na stranici Ujedinjenih naroda, otpuštanju cijelog Twitterovog tima za ljudska prava, te većine onih koji su radili u timu za etičku umjetnu inteligenciju, od kojih je kako su javili mediji, u kompaniji ostalo samo dvoje - što nije “ohrabrujući početak”, kako je naveo Turk.
 
“Twitter je dio globalne revolucije koja je promijenila način na koji komuniciramo. Pišem sa zabrinutošću i strepnjom o našoj digitalnoj javnoj sferi i ulozi Twittera u tome. Kao i sve kompanije, Twitter mora razumjeti štete povezane s njegovom platformom i da poduzme korake da to riješi. Poštivajući zajednička ljudska prava trebao bi postaviti zaštitnu ogradu za korištenje i evoluciju platforme”, napisao je u pismu i pozvao Muska da osigura da ljudska prava budu centralna za upravljanje Twitterom pod njegovim vodstvom.
 
Šef UN-a za ljudska prava postavio je šest osnovnih principa iz perspektive ljudskih prava koji moraju biti glavni i centralni u upravljanju Twitterom:
 
  • Zaštita slobode govora širom svijeta: Turk je pozvao Twitter da se založi za prava na privatnost i slobodno izražavanje u najvećoj mogućoj mjeri, prema relevantnim zakonima, i da transparentno izvijesti o zahtjevima Vlade koji bi narušili ta prava.
  • Sloboda govora nije slobodan prolaz: Viralno širenje štetnih dezinformacija, poput onoga čemu je javnost svjedočila tokom pandemije Covid-19 u vezi s vakcinama, rezultira štetom u stvarnom svijetu. Twitter ima odgovornost da izbjegne širenje sadržaja koji dovodi do povrede prava drugih ljudi.
  • Nema mjesta za mržnju koja podstiče diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje na Twitteru: Širenje govora mržnje na društvenim mrežama imalo je užasne posljedice za hiljade ljudi. Twitterove politike moderiranja sadržaja trebale bi nastaviti da sprečavaju takvu mržnju na platformi. Potrebno je uložiti sve napore da se takav sadržaj što prije ukloni. Zakon o ljudskim pravima je jasan – sloboda izražavanja se zaustavlja na mržnji koja podstiče diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje.
  • Transparentnost je ključna: Istraživanje je ključno za bolje razumijevanje uticaja društvenih mreža na društvo. Održavajte pristup podacima Twittera putem njegovih otvorenih programskih interfejsa (API).
  • Zaštita privatnosti: Sloboda govora zavisi od efektivne zaštite privatnosti. Od vitalnog je značaja da se Twitter suzdrži od invazivnog praćenja korisnika i prikupljanja povezanih podataka i da se odupre u najvećoj mogućoj mjeri prema važećim zakonima neopravdanim zahtjevima vlada za korisničkim podacima.
  • Jezici i kontekstualna ekspertiza nisu izborni: Odgovornost Twittera da održava platformu sigurnom i koja poštuje prava ne primjenjuju se samo na sadržaj na engleskom jeziku, već i na globalnom nivou.
Visoki komesar UN-a za ljudska prava je zaključio kako Twitter ima mnogo za ponuditi zajedničkoj agendi za bolji svijet ali da mora biti jasno u pogledu onoga što je potrebno da bi to učinili stvarnim. 
 
Podsjetimo, Guardian je u petak 4. novembra 2022. izvijestio da je vlasnik Tesle i novi šef Twittera Elon Musk počeo sa masovnim otpuštanjima na Twitteru.
 
Ovo je uslijedilo nakon ranijih spekulacija da će Musk otpustiti čak 50 posto radne snage u kompaniji, i to samo nekoliko dana nakon što je postao direktor kompanije koju je kupio za 44 milijarde dolara. 
 
Krajem aprila, nakon izvještaja da je Musk kupio Twitter, uslijedila su upozorenja Velike Britanije i Evropske unije u kome je navedeno da Twitter mora poštovati nova pravila o sadržaju na internetu ili će za tu kompaniju uslijediti sankcije koje će biti u vidu novčanih kazni ili će ići čak do potpune zabrane. Njihovo upozorenje je uslijedilo zbog toga što je nakon što je Musk kupio Twitter izražena zabrinutost da će se govor mržnje povećati na toj platformi s obzirom da je Musk sam sebe proglasio “apsolutistom slobode govora”.
 
Takođe su u dva navrata reagovali iz Reportera bez granica (RSF). U saopštenju od kraja oktobra RSF su kazali da platforme društvenih mreža ne bi trebale biti igračke milijardera i da bi trend da bogati kupuju društvene mreže jasno mogao predstavljati prijetnju demokratijama i cirkulaciji pluralističkih vijesti i informacija na internetu. 
 
U saopštenju sa početka novembra RSF je pozvao Muska na krajnji oprez u restrukturisanju ove društvene mreže ističući da novinarstvo ne smije biti kolateralna žrtva njegovih upravljačkih odluka.
 
Izvor: UN
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.