Napad i hajka na Borku Rudić i članove BH Novinara nakon optužbi Salmira Kaplana iz SDA

Napad i hajka na Borku Rudić i članove BH Novinara nakon optužbi člana SDA

Napad i hajka na Borku Rudić i članove BH Novinara nakon optužbi Salmira Kaplana iz SDA

Hajku protiv članova i generalne sekretarke Udruženja BH Novinari, Borke Rudić, pokrenuli su komentari Salmira Kaplana iz SDA da ona podržava politiku Fetullaha Gulena.

foto: facebook

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH Novinari, verbalno je napadnuta nakon optužbi da je "lobista Gulenovog pokreta" i osoba koja "brani četnike" i to nakon Facebook komentara Salmira Kaplana, člana Stranke demokratske akcije. 

Iz Upravnog odbora Udruženja BH Novinari uputili su protest prema SDA i Kaplanu radi neprimjerenog etiketiranja i širenja govora mržnje prema novinarima - članovima tog udruženja i Borki Rudić, nazivajući ih sljedbenicima politike Fethullaha Gulena u Bosni i Hercegovini. 

Kako su naveli u saopštenju, Kaplan je sa grupom svojih sljedbenika na Facebooku pokrenuo javnu hajku protiv BH novinara i Borke Rudić lično, šireći laži o njenom djelovanju i namjerno ugrožavajući njenu sigurnost i javni krediblitet.

"Nakon izljeva mržnje na Facebooku i iznošenja neargumentiranih optužbi da je 'lobista Gulenovog pokreta' i osoba koja 'brani četnike', Borka Rudić je verblano napadnuta u Sarajevu...što se može smatrati direktnom posljedicom hajke koju je pokrenuo Salmir Kaplan", stoji u saopštenju.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica je da Kaplan i njegova družina, na potpuno nerazuman i ničim opravdan način pokušavaju sukobe iz Turske prenijeti u bh. javni prostor, stavljajući na listu 'neprijatelja' vladajućeg režima u Turskoj pored Udruge BH novinari i časopis Novo vrijeme, te kreirajući tako svoje 'mete za odstrjel' unutar medijske zajednice BiH", rekli su iz udruženja novinara.   

Nazivajući to nedopustivim i eklatantnim primjerom zloupotrebe slobode govora i poticanja nasilja zasnovanog na mržnji, poručili su SDA da njegov "primitivni i huškački govor" mora biti adekvatno sankcionisan.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima su zatražili od Tužilaštva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije hitnu istragu, a slučaj je prijavljen i Centralnoj izbornoj komisiji koja je nadležna za  provjeru i prihvatanje kandidata za iduće lokalne izbore, budući da je Kaplan jedan od kandidata SDA.