Napad zagrebačkog kardinala na medije

Napad zagrebačkog kardinala na medije

Napad zagrebačkog kardinala na medije

Zagrebački kardinal Josip Bozanić napao je medije tokom uskrsne propovijedi izjavivši kako "zlo želi vladati medijskim svijetom".
 
Foto: N1
 
Medije u Hrvatskoj kritikovao je zagrebački kardinal Josip Bozanić koji je rekao kako se "agresivno, pod valutom slobode izražavanja, javno prokazuju svjedoci koji ne kriju svoje krišćansko uvjerenje".
 
To nije prvi put da svećenici šalju političe poruke, ali jeste prvi slučaj u kojem neko iz vrha Crkve tokom Uskrsa šalje jednu takvu poruku, smatra Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.
 
"Oni uopćavaju, a misle na medije koji im ne idu uz dlaku. Svatko može prepoznati što god želi u tom govoru, ali kad pogledate kontekst, a ne samo nekoliko citata, vidite da to liči na politički govor bez argumenata i ispada da svi mediji u Hrvatskoj ili svijetu postoje samo da bi škodili vjernicima i Crkvi što nema veze s istinom", izjavio je Leković tokom gostovanja u Dnevniku N1 televizije.
 
Tokom mise, kardinal je izjavio kako se "čini da zlu nije problem ako ga se prokazuje, razotkriva, razobličuje - jer sve dok je ono u glavnoj ulozi na pozornici - slavodobitno uživa". 
 
"Zato želi vladati i medijskim svijetom. Problem nastaje kad se počne govoriti o Bogu, njegovoj ljubavi, milosrđu, kada se zemlji počne očitovati Božja prisutnost u djelima vjernih ljudi", dodao je kardinal.
 
Leković smatra kako je kardinal svojim izjavama uputio poruku medijskim uposlenicima.
 
"Čini mi se da je to poruka novinarima, ali Bozanić o tome zna više. U kontekstu političkih događanja u hrvatskoj ovo je znakovito i nije rijetko da svećenici zloporabe svoj položaj pa govore na misama stvari kojima nije tamo mjesto. Svako odgovoran bi trebao paziti da riječi koje izgovori imaju odjeka pa pretpostavljam da je Bozanić mislio što će reći prije nego je to rekao", zaključio je Leković.
 
Posljednji istup zagrebačkog kardinala samo je jedan u nizu napada na slobodu medija u Hrvatskoj. Hrvatsko novinarsko društvo i ranije je upozoravalo na nedopustivu političku kontrolu medija u toj zemlji, koja je sve zastupljenija u posljednje vrijeme.
 
Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske nedavno je zatražila raspuštanje Vijeća za elektroničke medije, što su predstavnici nestranačke udruge GONG okarakterisali kao "desant na medije".
 
Pored toga, Ministarstvo kulture Hrvatske donijelo je odluku da uopće neće financirati neprofitne medije ove godine, što je najnovija posljedica politike nove vlade prema medijima u Hrvatskoj, smatraju novinarska udruženja.
 
Izvori: HND, N1