Napadnuti novinari koji su izvještavali o dolasku migranata u Grčku

Napadnuti novinari koji su izvještavali o dolasku migranata u Grčku

Napadnuti novinari koji su izvještavali o dolasku migranata u Grčku

Novinari su o napadima izvještavali putem Twittera.

Foto: Pixabay

Komitet za zaštitu novinara zatražio je od grčkih vlasti da istraže napade na novinare koji su 1. marta pratili dolazak migranata iz Turske kada ih je na grčkom otoku Lesbos napala grupa prosvjednika koja je pokušala spriječiti njihov ulazak u Grčku. Novinari su o napadima izvijestili putem društvene mreže Twitter.

Freelance novinar Michael Trammer je u postu objavljenom na njegovom Twitteru napisao da je pretučen i da su “fašisti” bacili njegovu opremu za snimanje u vodu. Objavio je i fotografiju na kojoj se vidi da je tokom napada zadobio povrede glave i napisao da se migranti nalaze na čamcu, te da ih gađaju plastičnim bocama.

Sa Trammerom je u trenutku napada bio i freelance fotograf Raphael Knipping kojeg su, prema njegovom Twitter postu također napali prosvjednici koji su ga udarili stativom za fotoaparat i napadali dok je ležao na zemlji.

“Situacija na Lesbosu je i dalje veoma opasna”, napisao je Knipping.

Novinar Der Spiegla Giorgos Christides objavio je fotografiju gdje se vide oštećenja na njegovom automobilu, nastala nakon što su prosvjednici palicama gađali njegov automobil. U svom postu je dodao i da su prosvjednici pravili blokade na putu kako bi spriječili rad novinara i radnika za ljudska prava.

Freelance fotograf Julian Busch je objavio video snimak na kojem grupa maskiranih osoba palicama i kamenjem gađa automobil u kojem se nalazio sa novinarkom Franziskom Grillmeier.

Trammer je napisao da na mjestu događaja nije bilo grčkih policajaca, a Christides da policija “posmatra ili ne postoji”. Komitet za zaštitu novinara je zbog izostanka policijske zaštite poslao upit grčkoj nacionalnoj policiji, od koje još uvijek nisu dobili odgovor.

Komitet za zaštitu novinara je dan ranije zbog hapšenja novinara i od turskih vlasti zatražio zaštitu i sigurnost za novinare koji prate kretanje migranata i druge događaje od javnog interesa. Prema pisanju freelance novinarke Tube Demir u Turskoj je zbog izvještavanja o kretanju migranata uhapšeno najmanje 20 novinara.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.