Nepravilna naredba o neprovođenju istrage zbog napada na fotografa Žurnala

Nepravilna naredba o neprovođenju istrage protiv Ćesira zbog napada na fotografa Žurnala

Nepravilna naredba o neprovođenju istrage zbog napada na fotografa Žurnala

Biće donesena nova tužilačka odluka.

foto: screenshot/žurnal

Glavna kantonalna tužiteljica sarajevskog kantonalnog tužilaštva Sabina Sarajlija donijela je rješenje u kojem se navodi da je prvobitna naredba tog tužilaštva o neprovođenju istrage protiv vlasnika firme Bosnaplast Huse Ćesira i njegovog sina Muamera Ćesira zbog fizičkog napada na fotografa Žurnala Adija Kebu nepravilna, piše Žurnal.

„Ured Glavne tužiteljice je nakon uvida u kompletan spis ocijenio da je odluka – naredba da se istraga neće provoditi nepravilna, te će se nakon detaljne analize i poduzimanja potrebnih radnji donijeti odgovarajuća tužilačka odluka“, između ostalog, piše u obrazloženju rješenja.

Ova odluka je donesena nakon usvajanja žalbe koju je Kebo podnio na prvobitnu naredbu kantonalne tužiteljice Sanite Imamović o neprovođenju istrage protiv Ćesira zbog lake tjelesne povrede i oštećenja tuđe stvari, odnosno Kebine kamere. Tada je u obrazloženju ovog tužilaštva navedeno da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo, jer prijavljeno djelo nije krivično djelo.

Kebo je u martu prošle godine napadnut na radnom zadatku dok je fotografisao ulaz firme Bosnaplast o kojoj su novinari Žurnala, u to vrijeme, pripremali istraživački tekst i koja je u vlasništvu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad Huse Ćesira. Uz psovke, vrijeđanje i udarce, Ćesir je želio spriječiti snimanje i u jednom je trenutku pokušao oteti kameru i uništiti snimljeni materijal, u čemu mu je pomagao i sin Muamer Ćesir, piše Žurnal.

Iz Žurnala su tada naveli da je ulaz u Ćesirovu firmu Kebo fotografisao sa javne površine, kao i da se iz objavljenog video snimka jasno vidi da je Huso Ćesir grubo nasrnuo na Kebu i da mu je prijetio da će mu razbiti kameru. Uz pomoć svog sina Muamera Ćesira, uspio je oteti kameru, a kada je Kebo izvadio telefon da zove policiju, kamera mu je vraćena, ranije su naveli iz Žurnala.

Kako se navodi, novinari Žurnala su još nekoliko puta pisali o sumnjivim poslovima firmi koje su u vlasništvu Huse Ćesira, kao i da ih je Ćesir tužio za navodnu klevetu zbog teksta objavljenog 2017. godine a prvostepenom odlukom Općinskog suda u Sarajevu je utvrđeno da Žurnal nije počinio klevetu u tom slučaju.

Izvor: Žurnal

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.