Nestao ukrajinski novinar Maks Levin

Ukrajinski novinar nestao od 13. marta

Nestao ukrajinski novinar Maks Levin

Proteklog mjeseca prijavljeno je nekoliko slučajeva otmice novinara na teritoriji Ukrajine. Neki su pušteni dok se ukrajinski fotoreporter Maks Levin još uvijek vodi kao nestao. 
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Ukrajinski fotoreporter i snimatelj dokumentarnih filmova Maks Levin, koji je pratio situaciju u Ukrajini od 2014. godine, nestao je u blizini sela Huta-Mezhyhirska u regiji Kijeva.
 
„Duboko smo zabrinuti zbog nestanka ukrajinskog novinara Maksa Levina i pozivamo sve koji imaju informacije o tome gdje se on nalazi da se odmah jave“, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za Evropu i centralnu Aziju, navodeći kako je nekoliko novinara nestalo dok su izvještavali o ruskoj invaziji na Ukrajinu.
 
Prema pisanju CPJ, Levin se 13. marta odvezao do sela Huta-Mezhyhirska, kako bi pratio sukobe između ruskih i ukrajinskih snaga, gdje je ostavio svoj automobil te se uputio u obližnje selo Moshchun, a od tada ga više niko nije vidio. Iz ove organizacije su se obraćali ruskom i ukrajinskom ministarstvu odbrane, ali nisu dobili nikakve odgovore.
 
Kako navodi ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform, ovaj ukrajinski fotoreporter je izvještavao za Reuters, BBC, Associated Press i druge međunarodne medije.
 
Proteklog mjeseca prijavljeno je nekoliko slučajeva otmice novinara na teritoriji Ukrajine. Neki su pušteni dok se ukrajinski fotoreporter Maks Levin još uvijek vodi kao nestao. Evropska federacija novinara (EFJ) osudila je, kako je istaknuto, rusku torturu i pritisak koji se vrši na novinare i njihove porodice.
 
Jedan od novinara koji je bio zadržan pa pušten je novinar ukrajinskog lista Novy Den Oleh Baturin koji je opisao dešavanja od 12. marta kada su ga sreli ruski vojnici a onda i zadržali.
 
“Prišli su mi s leđa i prijetili oružjem, zavrtali mi ruke i tražili da kleknem. Poslije su me ispitivali različiti ljudi. Oni koji su vršili ispitivanje imali su maskirane ili, češće, pognute glave”, priča Baturin koji je bio prvi koji je „nestao“ u Hersonskoj oblasti.
 
„Shvatio sam da su me zarobili vojnici ruske vojske“, među njima su bili i pripadnici FSB-a (ruske bezbjednosne službe), rekao je on za list Le Monde. To je bio njegov prvi intervju nakon puštanja na slobodu 20. marta u kojem je govorio o svom osmodnevnom pritvoru, premlaćivanju, ispitivanjima, oduzimanju hrane i vode i prijetnjama smrću.
 
Izvor: CPJ, EFJ
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.