New York Times i Washington post dobili najviše Pulitzera 2019.

New York Times i Washington post dobili najviše Pulitzera 2019.

New York Times i Washington post dobili najviše Pulitzera 2019.

Dvije najveće novine u SAD-u osvojile su po pet Pulitzer nagrada za najbolje novinarske radove u protekloj godini.

Njujorški Columbia University je u ponedjeljak dodijelio najviša priznanja za novinarske radove, a među 11 dobitnika najviše priznanja su odnijele dvije najveće dnevne novine, New York Times i Washington Post. Štampani mediji su odnijeli 70 posto nagrada, a među dobitnicima je 12 muškaraca i pet žena.

Nagradu za „Javnu službu“ dobila je novina South Florida Sun-Sentinel za otkrivanje propusta škole i organa javnog reda i mira prije i tokom pucnjave u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, na Floridi.  

Nagradu za „Breaking News“ dobila je ekipa Pittsburgh Post-Gazette za pokrivanje masakra u Pittsburgh Tree of Life sinagogi.

Najbolji u kategoriji „Istraživačko novinarstvo“ bili su Harriet RyanMatt Hamilton i Paul Pringle iz Los Angeles Times-a za izvještavanje o ginekologu sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji koji je optužen za nasilje nad mladim ženama tokom 30 godina.

U kategoriji „Explanatory Reporting“ nagrađeni su David BarstowSusanne Craig i Russ Buettner iz New York Times-a za 18-mjesečnu istragu finansija Presjednika Donalda Trumpa koja je otkrila izbjegavanje poreza i suprotnosti tvrdnji o tome da je bogatstvo stekao sam.

Najbolje „Lokalno izvještavanje“ imala je ekipa iz redakcije The Advocate iz Baton Rouge-a, Louisiane, koji su pisali o diskriminatornom sistemu kažnjavanja koji je omogućio sudovima da zatvaraju optuženike bez koncenzusa porote o kazni.

Najbolje „Nacionalno izvještavanje“ imala je ekipa redakcije Wall Street Journala zbog otkrića da je Donald Trump tokom predsjedničke kampanje tajno isplaćivao žene koje su tvrdile da je imao afere s njima.

Najbolje „Internacionalno izvještavanje“ dodijeljeno je za dvije ekipe: Maggie Michael, Maad al-Zikry i Nariman El-Mofty iz Associated Press-a za seriju izvještaja o ratnim stradanjima u Jemenu, uključujući i priče o djeci-vojnicima, mučenju zatvorenika i krađi humanitarne pomoći u hrani, a Wa Lone, Kyaw Soe Oo i Reutersov tim su nagrađeni za otkriće da su vojnici i budistički seljani odgovorni za sistematsko uklanjanje i ubistva Rohingya muslimana u Mijanmaru (Wa Lone i Kyaw Soe Oo su uhapšeni i zatvoreni u Mijanmaru zbog tih izvještaja).

U kategoriji „Feature Writing“ nagrađena je Hannah Dreier iz ProPublice za seriju izvještaja o narativima o salvadorskim imigrantima koji žive u New Yorku i koji su uključeni u razbijanje MS-13 bande.

Najbolji „Komentar“ napisao je Tony Messenger iz St. Louis Post-Dispatch-a za seriju kolumni o tome kako se siromašnim zatvorenicima iz države Missouri naplaćuje za vrijeme koje su proveli u zatvoru ili na uslovnoj slobodi i koji duguju više nego su visoke njihove kazne ili sudski troškovi.

Najbolji u kategoriji „Kritika“ bio je Carlos Lozada iz Washington Post-a za tekstove o raznim knjigama o vlastima i američkim iskustvima.

U kategoriji „Editorial Writing“ nagrađen je Brent Staples iz New York Times-a za opisivanje rasnih razlika u SAD-u u ključnom momentu za tu zemlju.

U kategoriji „Editorial Cartoons“ nagrađen je freelancer Darrin Bell za crteže koji su se odnosili na laži, licemjerstvo i previranja u Trumpovoj administraciji.

U kategoriji „Breaking News Photography“ nagrađena je ekipa Reutersa za vizualne narative o očaju migranata koji su putovali u Sjedinjene Američke Države iz Centralne i Južne Amerike.

U kategoriji „Feature Photography“ nagrađen je Lorenzo Tugnoli iz Washington Post-a za photo storytellinggladi tokom rata u Jemenu.

Specijalna priznanja žiri Pulitzer nagrade je dodijelio redakciji Capital Gazette iz Annapolisa, iz savezne države Maryland, čijih je pet uposlenika ubijeno kada je u redakciju uletio naoružani napadač.  Redakcija je nagrađena zbog hrabrosti da nastavi objavljivati i nakon što je napadač ušao u redakciju naoružan. Fondacija Pulitzer je toj redakciji dala donaciju od 100.000 dolara kao podršku razvoju novinarstva. Još jedno priznanje žiri je dao za život i djelo pjevačice, spisateljice, pijanistice i borkinje za ljudska prava Arethe Franklin koja je umrla u avgustu prošle godine.

Izvor: Poynter, Pulitzer Prizes

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.