Njemački Bild na jedan dan uklonio sve fotografije iz svojih izdanja

Njemački Bild na jedan dan uklonio sve fotografije iz svog izdanja

Njemački Bild na jedan dan uklonio sve fotografije iz svojih izdanja

Najveći tabloidni magazin u Njemačkoj Bild uklonio je sve fotografije iz štampanog i online izdanja za 8.9.2015. Za ovakav potez uredništvo se odlučilo u znak protesta zbog osude nakon što su u svom magazinu objavili fotografiju mrtvog sirijskog dječaka Aylana Kurdija.
 
 
Cilj izdanja bez fotografija bio je skretanje pažnje javnosti na važnost fotografije u novinarstvu, te protest protiv cenzure i žalbe koju su čitaoci uputili magazinu nakon objavljivanja fotografije. Obrazloženje Bilda je stiglo i na njihovoj internet stranici u formi članka, u kojem piše kako je fotografija izazvala "zaprepaštenje i suosjećanje, ali još važnije je da je natjerala milione ljudi da se probude".
 
Fotografija mrtvog sirijskog dječaka izazvala je polemiku među korisnicima društvenih mreža, ali je i podijelila medije širom svijeta. Dok su brojne novine odlučile objaviti fotografiju u svojim izdanjima, postojali su i oni koji su odustali od toga.
 
"Na kraju, osjećamo kako je snaga šoka vitalan instrument kojim novinarstvo raspolaže, a time i demokratija. Naši motivi nisu bili pohlepni, cilj je bio pokrenuti svijet u akciju", napisao je Amol Rajan, urednik magazina The Independent, koji se, također, odlučio za korak objavljivanja fotografije.
 
Izvori: WAN, The Guardian