Njemački izdavači uložili žalbu protiv Google-a

Njemački izdavači uložili žalbu protiv Google-a

Njemački izdavači uložili žalbu protiv Google-a

Udruženje oko 200 njemačkih izdavača VG Media uložilo je žalbu protiv internetskog giganta Google-a zbog besplatnog prikazivanja njihovih članaka u rezultatima pretrage.
 
Osnov žalbe je njemački zakon usvojen 2013. godine koji uvodi "pomoćna" autorska prava na sažetke tekstova prikazane u rezultatima internet pretraga i drugim web sajtovima koji prenose sadržaj i koji se nedavno našao i među predlozima Evropske komisije. Cilj zakona je da medijskim kompanijama koje kreiraju i objavljuju sadržaj omogući naplatu svojevrsnog poreza na prenošenje i prikazivanje tih sadržaja od strane internet pretraživača. "Žalba civilnom sudu jedina je mjera sprovođenja naših autorskih prava", kaže se saopštenju kompanije VG Media.
 
Ovo je peta tužba koju je kompanija VG Media pokrenula protiv Google-a: tri su razriješene u korist internet kompanije, a dvije, uključujući i ovu, čekaju na odluku suda.
 
Google ima dugu istoriju neslaganja sa medijskim kućama. Neka istraživanja su pokazala da korisnici Google News servisa čitaju samo naslove i ne prate linkove ka web sajtovima koji su ih objavili, a izdavači već godinama optužuju Google za prisvajanje profita od oglasa koji prate takve sadržaje, te su španjolske medijske kuće 2014. godine prekinule saradnju sa ovim servisom.
 
Predstavnici Google-a još se nisu oglasili o ovom slučaju.

Izvor: Reuters, Search Engine Land, Golem.de