Novčane kazne i hapšenja zbog širenja dezinformacija i panike o koronavirusu

Novčane kazne i hapšenja zbog širenja dezinformacija i panike o koronavirusu

Novčane kazne i hapšenja zbog širenja dezinformacija i panike o koronavirusu

Foto: Pixabay

U Bosni i Hercegovini izrečeno je više prekršajnih naloga i novčanih kazni za širenje dezinformacija i panike tokom pandemije koronavirusa.

U Bosanskoj Gradišci izdate su dvije novčane kazne u iznosu od 1.000 KM zbog širenja panike i dezinformacija. Kažnjena je osoba koja je na Instagramu napisala da se u toj opštini šuti o pozivitnim testovima na koronavirus.

''Hvalite Gradišku nema korone kako bi je uzdigli od svih gradova u RS.., a ovamo ženu u Gradišci skrivate da je i testirana i zaražena i već 7 dana u kućnom karantinu. Pošto to radite takvi lažni mediji nam ne trebaju sve radite politički ne za zdravlje ljudi!'', napisala je na Instagramu.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka ustanovilo je da je još jedna osoba iz Bosanske Gradiške, koja je, prema navodima MUP-a RS-a, na Facebooku komentarisala rad institucija Republike Srpske i grubo vrijeđala predstavnike državnih organa, također širila paniku.

Mediji su objavili da je kažnjena i doktorica Maja Stojić Dragojević zbog izjave koja je objavljena na portalu jedne televizijske kuće, a u kojoj govori o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u RS-u i upućuje na manjkavost zdravstvenog sistema u tom entitetu. Prekršajni nalog je, prema medijskim izvještajima, dobio i bloger iz Prijedora Borislav Radovanović, zbog teksta “KORONALUDILO: Još jedna prilika za pljačku”.

Osobe su kažnjene zbog kršenja Odluke Vlade RS-a o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS-a, koja je usvojena 19. marta. Ovom odlukom se tokom vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnji kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija. Za kršenje ove odluke predviđene su novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.

U Federaciji BIH nije donesena slična odluka, ali zabilježeni su slučajevi narušavanja javnog reda i mira. Dvije osobe su kažnjene u Travniku sa 200 KM zbog narušavanja javnog reda i mira objavama na društvenoj mreži Facebook. Jedna je objavila video u kojem govori da će se voziti po cijeloj Bosni i širiti koronavirus.

Predstavnici medija i medijskih organizacija upozoravaju da se ovakve mjere mogu zloupotrebljavati za obračun s neistomišljenicima i kršenje prava na slobodu izražavanja. Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir je rekao da u potpunosti razumije cilj borbe protiv širenja lažnih informacija koje stvaraju paniku i haos tokom zdravstvene krize, ali je dodao da zakoni "ne treba da ometaju slobodan rad novinara ili njihovu sposobnost da izvještavaju o pandemiji i da pružaju javnosti neophodne "informacije''.

Države u regiji

U Srbiji je zbog širenja dezinformacija o koronavirusu COVID-19 i širenja panike uhapšeno nekoliko osoba. Jedna osoba uhapšena je u Loznici zbog sumnje da je tokom marta ove godine putem lažnog profila na društvenoj mreži objavljivala netačne informacije o koronavirusu čime je izazvala strah i paniku. Protiv osumnjičene osobe je podnesena krivična prijava i određen joj je pritvor do 30 dana. Zbog objavljivanja dezinformacija na Facebooku u Požarevcu je 17. marta uhapšena još jedna osoba kojoj je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega je protiv te osobe podnesena i krivična prijava.

Iz MUP-a Srbije su izjavili da postoji sumnja da je ta osoba na svom Facebook profilu postavila neistinitu informaciju da na teritoriji opštine Malo Crniće ne rade pošte i banke, da je radno vrijeme prodavnica skraćeno, kao i da se mještanima dijele bonovi za hljeb, što je izazvalo strah i paniku.

Dan ranije je zbog širenja panike o koronavirusu u Novom Pazaru uhapšeno nekoliko osoba koje su bile obučene u bijela odijela i sa maskama na licu zaustavljali građane i govorili šale u vezi sa koronavirusom.

U Crnoj Gori je prvo hapšenje zbog širenja dezinformacija o koronavirusu na Facebooku zabilježeno u vrijeme kada u toj zemlji još uvijek nije bilo oboljelih. Osumnjičena osoba je na Facebooku objavila da je 13 građana Crne Gore zaraženo koronavirusom. Predana je tužilaštvu i određen joj je pritvor do 72 sata.

U Turskoj je zbog širenja lažnih vijesti o koronavirusu putem društvenih mreža uhapšeno 410 osoba, piše Reuters.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.