Nove odredbe zakona mogu rezultirati autocenzurom

Nove odredbe zakona mogu rezultirati autocenzurom

Nove odredbe zakona mogu rezultirati autocenzurom

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, osudila je Zakon o javnom redu i miru koji je usvojen u Republici Srpskoj, a prema kojem je internet okarakterisan kao javni prostor.

''Razočarana sam. Zakon otvara put pravnim ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija na internetu. Integriranjem društvenih medija u odredbe ovog Zakona, javlja se opasnost da zvaničnici mogu protumačiti neodređene termine kao opravdanje za sankcioniranje i ograničavanje slobodnog protoka informacija i slobode izražavanja na internetu'', kazala je Mijatovićeva.

U pismu upućenom Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Mijatovićeva je pozvala poslanike Narodne skupštine ovog entiteta da ne usvoje Zakon prije nego što razmotre amandmane koji će osigurati da Zakon o javnom redu i miru nema štetan uticaj na slobodu govora i slobodu medija.

Međutim, Zakon o javnom redu i miru je usvojen. U skladu sa članom 7. i članom 8. Zakona kažnjava se narušavanje javnog reda i mira putem društvenih mreža, isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja.

''Ove odredbe mogu dovesti do autocenzure među korisnicima društvenih mreža što je nedopustivo u jednom demokratskom društvu. Jedino u slučajevima direktnog poticanja na nasilje, pravne sankcije su opravdane, a reguliranje slobode izražavanja na internetu treba prepustiti samoreglatornim tijelima", naglasila je Mijatovićeva.

Izvor: OSCE