Novinar Miljko Stojanović dobio prijetnje smrću nakon intervjua s Ukrajincem

Novinar Miljko Stojanović dobio prijetnje smrću nakon intervjua s Ukrajincem

Novinar Miljko Stojanović dobio prijetnje smrću nakon intervjua s Ukrajincem

 
 
foto: Danas
 
Novinaru Miljku Stojanoviću, dopisniku dnevnog lista „Danas”, upućene su prijetnje smrću putem društvene mreže Facebook nakon njegovog intervjua s Ukrajincem koji je izbjegao iz Lavova.
 
„Danas” je 8. marta objavio na internetu članak Miljka Stojanovića „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude”. Nakon objavljivanja, Stojanović je dobio brojne prijetnje i uvrede na Facebooku. U jednom komentaru piše da ako ne izbriše tekst, „policija može samo da dođe da ga popiše”. U istom komentaru stoji: „ Ja se ne tužakam, rešava se to na drugi način, ovo mu ne zaboravljam. Srešću ga kad tad a onda neka se moli da ga ne unakazim”.
 
Prema riječima Stojanovića, samo nekoliko sati nakon objavljivanja njegovog teksta, pojavili su se uvredljivi komentari u kojima se Ukrajinac koga je intervjuisao naziva „nacistom”.
 
„U komentarima se taj čovek označava kao nacista, Azovac, strašne pogrdne stvari o Ukrajincima, razne slike i snimci navodnih zločina ukrajinske vojske sa kukastim krstovima. Napravio sam nekoliko snimaka ekrana i postavio ih na svoju Facebook stranicu, a zatim su došle pretnje sa nekoliko profila. Jedan od njih je bukvalno bio moj komšija, koji živi 50 metara od mog doma. To lice je zadržano 48 sati nakon čega je pušteno i sada mu je određena zabrana prilaska”, kaže Stojanović.
 
Miljko Stojanović kaže da se ne osjeća bezbjedno i da je u velikom strahu. Govori i da nije dobio nikakvu zaštitu od policije kojoj je i prijavio prijetnje.
 
Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić istakao je da je riječ o još jednom slučaju veoma opasnih prijetnji novinarima, što je u direktnoj vezi sa njegovim novinarskim radom. On je naveo da su „ovdašnji novinari u veoma teškoj situaciji i često su izloženi pretnjama ljudi koje direktno poznaju”. 
 
Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje prijetnje novinaru Miljku Stojanoviću i pozdravlja činjenicu da su vlasti brzo reagovale. 
 
„Nadamo se da će nadležni brzo sprovesti cijeli postupak i adekvatno kazniti počinioca, a od nadležnih očekujemo i potpunu transparentnost ovog slučaja”, navode iz mreže SafeJournalists odakle poručuju da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.