Novinarska udruženja osudila upad u redakciju portala Faktor

Novinarska udruženja osudila napad na novinare portala Faktor

Novinarska udruženja osudila upad u redakciju portala Faktor

Prilikom upada dvije osobe su uz prijetnje i psovke zahtijevale uklanjanje teksta objavljenog na ovom portalu.

Foto:css

Novinarska udruženja iz BiH osudila su jučerašnji upad u redakciju portala Faktor, tokom kojeg su dvije osobe uz prijetnje i psovke zatražile brisanje teksta koji je u prijepodnevnim satima objavljen na ovom portalu.

U objavljenom tekstu se navodi da je nakon paljenja automobila u sarajevskom naselju Vraca došlo i do pucnjave koju su negirale osobe koje su prijetile novinarima Faktora.

“Novinari su više puta insitirali da M. A. i žena koja je bila u njenoj pratnji napuste naše prostorije te da nam se obrate putem e-maila. Na izlasku iz redakcije M. A. je upirući prstom u našu novinarku zaprijetila: ‘Dobro sam te zapamtila, vidjet ćemo se mi još na ulici’ “, piše Faktor.

Iz Faktora tvrde da su informacije o pucnjavi potvrđene od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kojem je prijavljen i ovaj slučaj.

"Ono što zabrinjava je činjenica da se osobe iz kriminalnog milja ili osobe bliske njima osjećaju dovoljno moćnima da prijete medijima. Dodatno obeshrabruje činjenica da je osoba čije smo ime spominjali u tekstu, a u vezi sa događajima na Vracama, zapravo na slobodi iako je nakon priznanja krivnje za ranija krivična djela pravomoćno osuđena. Mi, naravno, znamo da to nije izolovan slučaj. Kao što znamo da ovakvi i slični vrlo često prijete novinarima”, kažu iz Faktora.

Iz Društva novinara BiH smatraju da su ovakvi napadi koji dovode u “sve veću opasnost kolege koji rade svoj posao i u ovim najtežim vremenima pandemije, ustvari rezultat dugogodišnjeg neprocesuiranja ili slabog procesuiranja brojnih napada na predstavnike medija”.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od nadležnih institucija da provedu hitnu istragu o ovom slučaju i procesuiraju odgovorne osobe u skladu sa zakonom.

Zbog sve većeg broja fizičkih i verbalnih napada na novinare i novinarke u BiH, Upravni odbor BH novinara apeluje na parlamentarne zastupnike u oba bh. entiteta, Distriktu Brčko i na državnom nivou da što prije usvoje izmjene i dopune krivičnih zakona kojima bi se pooštrila kaznena politika kada je riječ o napadima na novinare.

Napad je pored Društva novinara i Udruženja BH novinara, osudilo i Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”.

“Eventualno nezadovoljstvo radom i izvještavanjem bilo kojeg medija, moguće je izraziti na utvrđene i dozvoljene načine; demantiranjem objava, upućivanjem žalbi, pokretanjem sudskih procesa i slično, a nikako ugrožavanjem prava obavljanja medijskih poslova i grubim napadom na novinarske slobode”, saopšteno je iz ovog udruženja.

Izvor: N1, Faktor, BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.