Novinarska udruženja osudila verbalni napad Dodika na novinara Kovačevića

Novinarska udruženja osudila verbalni napad Dodika na novinara Kovačevića

Novinarska udruženja osudila verbalni napad Dodika na novinara Kovačevića

Foto: Wikipedia

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Udruženje novinara Republike Srpske osudili su verbalni napad Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika BN televizije. Napad se desio u petak, na press konferenciji u Banjoj Luci, kada je Kovačević pitao Dodika o ozbiljnosti najave blokade institucija BiH, te da li će ostati dosljedan u svojim namjerama. Dodik je BN televiziju nazvao izdajničkom i rekao Kovačeviću da je instruisan i da je “instrument bošnjačke, bosanske i muslimanski politike”.

''Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao 'izdajnicima', čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritiske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad'', stoji u saopštenju BH novinara.

Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV, te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nositelju najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS. Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštivanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti oštro i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti.

Udruženje novinara Republike Srpske također je osudilo lično obraćanje Dodika novinaru Kovačeviću i izrazilo zabrinutost zbog takvog postupka.

Iz Udruženja još jednom podsjećaju da je posao novinara kao poslenika javne misli i riječi da traži odgovor na pitanja, za koja smatra da su u interesu javnosti.

"Postoji mogućnost da se nekome od osoba koje obavljaju javne funkcije postavi pitanje na koje nema odgovor, ali ne postoji opravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem i iznošenjem kvalifikacija na račun novinara i/ili medijske kuće za koju novinar radi", navedeno je u saopštenju Udruženja novinara RS.

Podsjećamo, u avgustu 2018.godine Vladimir Kovačević je pretučen, a slučaj je okarakterisan kao pokušaj ubistva. Jedan od napadača na Kovačevića, Marko Čolić, osuđen je na 4 godine zatvora, dok se drugi osumnjičeni za napad, Nedeljko Dukić, predao policiji nakon jednogodišnjeg skrivanja i trenutno je u pritvoru.

Izvor: Udruženje BH novinari, Udruženje novinara Republike Srpske

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.