Novinarske organizacije i SAD osudile napad na novinarku i advokata iz Rusije

Novinarske organizacije i SAD osudile napad na novinarku i advokata iz Rusije

Novinarske organizacije i SAD osudile napad na novinarku i advokata iz Rusije

Napad spriječio novinarku i advokata da prisustvuju ročištu.
 
foto: Pixabay
 
Sjedinjene Američke Države (SAD) su zaprepaštene brutalnim napadom na istaknutu rusku novinarku i advokata u Čečeniji, navedeno je u saopštenju State departmenta u četvrtak, prenosi Reuters, u kome ovaj odjel savezne vlade SAD-a odgovoran za vanjsku politiku i odnose zemlje takođe poziva Rusiju da provede transparentnu istragu i osigura pravdu.
 
"Napad na Milashinu najnoviji je napad u obrascu nasilja nad istaknutim istraživačkim novinarima u Rusiji koji je naišao na mali otpor vlasti", naveo je State department. Takođe su optužili Rusiju da krše međunarodne obaveze u poštivanju ljudskih prava.
 
Naoružani maskirani ljudi napali su u utorak 3. jula Yelenu Milashinu, novinarku lista Novaya Gazeta, koja je bila u Čečeniji sa advokatom Alexanderom Nemovim kada su upali u zasjedu dok su se vozili sa aerodroma prema sudu u Groznom. Njihov automobil, piše Međunarodna federacija novinara (IFJ), zaustavila su tri automobila u kojima su bili naoružani muškarci.
 
"Bila je to klasično kidnapovanje", rekla je Milashina. "Izbacili su našeg vozača iz automobila, ušli unutra, pognuli nam glave, vezali mi ruke, natjerali me da padnem na koljena i prislonili mi pištolj na glavu", dodala je, prenosi IFJ. Ova organizacija, zajedno sa Evropskom federacijom novinara (EFJ), osuđuje, kako je navedeno, brutalno premlaćivanje te su zatražili istragu o napadu.
 
"Ovaj opaki napad dogodio se dvadeset godina nakon sumnjive smrti jednog od osnivača lista Novaya Gazeta, Yurija Shchekochikhina, koji je očigledno otrovan kako bi ga se spriječilo da nastavi da radi svoj posao", izjavio je Andrei Jvirblis, sekretar Sindikata nezavisnih novinara JMWU, ruske podružnice IFJ i EFJ-a. "Ništa se nije promijenilo za dvadeset godina. Mnogi naši članovi bili su primorani da napuste zemlju. Oni koji nastavljaju da rade svoj posao, poput Yelene Milashine, pravi su heroji koji nam daju nadu", dodao je.
 
Milashina i Nemov su, prema pisanju Reutersa, planirali da prisustvuju sudskom ročištu u slučaju žene za koju su vjerovali da je nepravedno proganjana iz političkih razloga. Napad na njih, u kojem su im napadači prislonili oružje na glave, obrijali Milashinu kosu, polili je zelenom bojom, dok su Nemova uboli u nogu, spriječio ih je da prisustvuju ročištu.
 
Ruska grupa za ljudska prava Memorial, piše IFJ, objavila je na Telegramu da je nakon napada Milashini i Nemovu rečeno i: "Upozoreni ste. Gubite se odavde i ne pišite ništa".
 
Njih dvoje su, dodaje Reuters, vraćeni u Moskvu na liječenje usred poziva iz Kremlja da vlasti u Čečeniji, pretežno muslimanskom regionu Rusije kojim vlada Ramzan Kadirov, saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina, sprovedu istragu.
 
Ruski istražni komitet, ekvivalent američkom Federalnom istražnom birou (FBI), obavještajnoj i sigurnosnoj službi SAD-a, rekao je u saopštenju od srijede da su istražitelji u Čečeniji otvorili krivični postupak.
 
Milashina je, podsjeća IFJ, pobjegla iz Rusije na neko vrijeme u februaru 2022. nakon što ju je Ramzan Kadirov nazvao teroristkinjom. Takođe, dodaju da je u aprilu 2020. Kadirov uputio prijetnje smrću Milashini zbog izvještavanja o kršenju ljudskih prava u Čečeniji.
 
Novaya Gazeta navodi da je Milashina pregledana u moskovskoj klinici koja je zaključila da je zadobila povredu glave, 14 preloma kostiju na rukama i višestruke kontuzije mekih tkiva.
 
Provela je godine istražujući navodne povrede ljudskih prava u Čečeniji. Novaya Gazeta bila je jedna od rijetkih nezavisnih novinskih medija u Rusiji sve dok joj vlada nije oduzela licencu prošle godine.
 
Izvor: Reuters, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.