NSRS će o kriminalizaciji klevete odlučivati 21. marta

NSRS će o kriminalizaciji klevete odlučivati 21. marta

NSRS će o kriminalizaciji klevete odlučivati 21. marta

Nacrt nije stigao na dnevni red pred poslanike tokom trodnevnog zasjedanja NSRS. 

foto: Slađan Tomić

Najavljivane izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS) kojim bi se kriminalizirala kleveta i uvreda, nisu se našle pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), iako je to bilo najavljeno za 14. mart.

Nacrt ovog zakona, koji je najavio predsjednik RS Milorad Dodik, a predložila Vlada RS, nije stigao na dnevni red pred poslanike tokom trodnevnog zasjedanja NSRS. Nacrt se našao kao deseta tačka dnevnog reda, a poslanici su za tri dana zasjedanja prešli svega osam tačaka.

Novinari su se u ponedjeljak u 10 časova, kada je i počela Druga redovna sjednica NSRS, spontano okupili i poslali poruku da zakon treba povući, jer guši medijske slobode i slobodu govora, slomivši olovke ispred zgrade NSRS.

Isti dan održani su protesti građana na Trgu Krajine s početkom u 12 časova, a iz Radničkog pokreta koji je organizator protesta, poručili su da je zakon loš i da će posebno uticati na radnike. Zakonu se protive Ured visokog predstavnika (OHR), OSCE, Delegacija Evropske unije (EU), Vijeće Evrope, Ujedinjene nacije (UN) i mnoge druge međunarodne organizacije.

Opozicioni poslanici misle da je javnost uspjela u svojoj namjeri da zaustavi kriminalizaciju klevete i uvrede, jer se zakon ni nakon tri dana zasjedanja NSRS nije našao pred poslanicima.

„Očigledno je da su upozorenja od strane UN, OSCE i EU, kao i veliki pritisak novinara i opozicionih političara urodili plodom da se vlast malo otrijezni i dobro pripremi da brani neodbranjivo, te su prolongirali, ukoliko do tada ne skinu sa dnevnog reda, izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS. Toliko je manjkavosti, ako taj prijedlog izmjena i dopuna gledamo sa pravne strane, nedopustive su i nesprovodive u praksi, a svakako da čekamo naredni utorak da vidimo hoće li se uopšte raspravljati o tome i ako napokon to dočekamo - da ukrstimo 'koplja' i argumente“, rekao je za Mediacentar Sarajevo Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Milorad Dodik je, kako navode Nezavisne, danas izjavio da vladajuća koalicija ostaje pri Nacrtu, i „da svako ima slobodu da stavlja trake na usta i radi sta hoće, da u RS vlada sloboda, te da predloženi Nacrt nije konačan prijedlog“.

Zanimljivo je da je i predsjednik Vlade RS, koja je predlagač zakona, Radovan Višković rekao da tekst zakona nije konačan te da bi do usvajanja mogao da bude potpuno izmijenjen ili u potpunosti povučen.

„Ne slažem se ni sa obimom nivoom novčanih kazni“, rekao je Višković u ponedjeljak.

Ukoliko vlast ne odustane od zakona, o njemu bi, u formi nacrta, trebalo da se raspravlja i glasa u utorak 21. marta.

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.