NUNS: Fizički napadnut radijski novinar u Novom Sadu

NUNS: Fizički napadnut radijski novinar u Novom Sadu

NUNS: Fizički napadnut radijski novinar u Novom Sadu

Novinaru Dašku Milinoviću su tokom fizičkog napada nanesene lakše tjelesne povrede.

foto: unsplash

Radijskog novinara emisije “Daško i Mlađa”, Daška Milinovića su na njegovom putu za posao jutros oko 6:45 sati napala dvojica muškaraca u Novom Sadu i tom prilikom mu nanijela lakše tjelesne povrede, piše Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Prema poznatim informacijama, kako piše NUNS, napadači su Milinovića prvobitno poprskali suzavcem, a potom, navodno pokušali udariti šipkom u glavu kada je novinar uspio zakloniti lice i ublažiti ishod tog napada. Napadači su, kako se navodi, nakon toga pobjegli, a Milinović je bio smješten u urgentni centar.

Portal 021.rs piše da je Milinović rekao kako je u četvrtak primijetio da su ga čekala ista dvojica mladića koji su ga napali i dodao da bi ih mogao prepoznati.

Kako piše NUNS, policija i nadležno tužilaštvo su hitno postupili u vezi sa ovim događajem, a iz tog udruženja se nadaju da će ovaj slučaj biti brzo i efikasno istražen, te da će počinioci biti kažnjeni.

“Ovom prilikom izražavamo i zebnju za bezbednost novinara Milinovića, budući da se ovde evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji. Takođe, ovaj rukopis napada podseća i na ranije brutalne poduhvate iz mračne prošlosti prema pripadnicima novinarske profesije”, piše NUNS.

Iz tog udruženja su podsjetili da već duži vremenski period upozoravaju na atmosferu u društvu koja dovodi do napada prema novinarima koji se kritički odnose prema određenim temama.

Prema podacima NUNS-a, u ovoj godini su u Srbiji zabilježena 53 slučaja napada i pritisaka na novinare, uključujući i napad na novinara Milinovića. Prošle godine, kako piše NUNS, je u toj zemlji bilo 189 slučajeva, uključujući 32 slučaja fizičkog napada.

Iz NUNS-a su najavili da će ovaj slučaj biti evidentiran i u regionalnoj bazi SafeJournalists, te da će o ovom slučaju obavijestiti nadležne organe, institucije i međunarodne organizacije.

Izvor: NUNS, 021.rs

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.