NUNS: Pritisak Radikala doveo do zabrane prikazivanja filma ukrajinskog novinara u Lazarevcu

NUNS: Pritisak Radikala doveo do zabrane prikazivanja filma ukrajinskog novinara u Lazarevcu

NUNS: Pritisak Radikala doveo do zabrane prikazivanja filma ukrajinskog novinara u Lazarevcu

Film govori o timu ukrajinskih novinara koji su veče uoči ruske invazije na Ukrajinu ušli u Mariupolj
 
foto: NUNS / Facebook
 
Pritisak Srpske radikalne stranke na Centar za kulturu Lazarevac je doveo do zabrane prikazivanja dokumentarnog filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova “20 dana u Mariupolju” na festivalu Beldocs u Lazarevcu, javilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) juče, osuđujući pritisak stranke.
 
“Javnosti treba da bude jasno da mjeru zabrane distribucije kinematografskog dela ili informacije može da izrekne jedino nadležni sud na osnovu predloga javnog tužioca”, piše NUNS u saopštenju.
 
Dodaje se da je projekcija filma “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova, za koju je bilo planirano da se održi 11. oktobra u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac u sklopu programa Beldocs Eho, bila otkazana.
 
Dan prije zakazane projekcije, podsjeća NUNS, Srpska radikalna stranka objavila je na svom sajtu saopštenje u kojem, kako se navodi, “poziva rukovodstvo gradske opštine Lazarevac i Centra za kulturu Lazarevac da otkažu promociju ukrajinskog novinara Mstislava Černova i apeluje na nadležne organe da ne dozvole promociju ovog filma bilo gde u Srbiji”.
 
“Budući da Radikali, kako kažu, podržavaju Rusku Federaciju, zasmetala im je ‘promocija, ovog izrazito antiruskog propagandnog filma režima iz Kijeva’ i pitaju se ko finansira prikazivanje filma, jer je predviđeno da ulaz na projekciju bude besplatan”, navodi NUNS.
 
Iz Beldocsa su poručili da oni ne stoje iza ove odluke i da će dati sve od sebe da se ovaj film što prije prikaže u najkraćem roku, a Centar za kulturu se nije zvanično oglasio povodom ovih dešavanja.
 
Film, ističe NUNS, govori o timu ukrajinskih novinara koji su veče uoči ruske invazije na Ukrajinu ušli u strateški istočni lučki grad Mariupolj. Tokom opsade i juriša, oni su jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao da zabilježi zvjerstva rata i prenese svoje snimke.
 
“NUNS smatra poraznim ukoliko je Centar za kulturu Lazarevac podlegao pritisku marginalne političke grupacije i odlučio da sa repertoara skine film, koji je u maju ove godine bez ikakvih problema prikazan na prethodnom festivalu Beldocs”, piše u saopštenju.
 
“Jasno je da se radi o prećutnoj cenzuri i zabrani distribucije koju, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o kinematografiji, može da izrekne jedino nadležni sud na osnovu predloga javnog tužioca, što ovde nije slučaj”, naglašeno je.
 
NUNS osuđuje pritisak koji, kako se dodaje, dolazi od Srpske radikalne stranke i apeluje na sve političke aktere da ne nameću svoju ideologiju kroz kulturu.
 
Udruženje poziva Centar za kulturu Lazarevac da njeguje demokratske vrijednosti poput slobode izražavanja, kao i da ispuni preuzete obaveze i održi projekciju filma “20 dana u Mariupolju”.
 
Takođe, pozivaju nadležne da reaguju na nezakonite pritiske i obezbijede nesmetano prikazivanje filma.
 
Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.