NUNS uputio poziv policiji i novinarima povodom javnih skupova u Beogradu

NUNS uputio poziv policiji i novinarima povodom javnih skupova u Beogradu

NUNS uputio poziv policiji i novinarima povodom javnih skupova u Beogradu

Novinari treba da budu vidno obilježeni kao zaposleni u medijima.

foto: NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je poziv policiji da tokom javnih skupova koji će se ovih dana održati u Beogradu obezbijedi i zaštiti sve novinare i medijske radnike na zadatku.

Novinarima i medijskim radnicima je, navodi NUNS, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, omogućeno pravo na kretanje, rad i objavljivanje informacija, a u cilju pravovremenog i istinitog informisanja svih građana u Republici Srbiji.

Podsjećaju da je Više javno tužilaštvo prošle godine uoči održavanja Prajda dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izvještavaju sa manifestacija u Beogradu.

NUNS poziva sve novinare i medijske radnike koji prate skupove da budu vidno obilježeni kao zaposleni u medijima, da kod sebe imaju novinarsku legitimaciju i prsluke sa natpisom press.

Novinari i medijski radnici mole se da u datim situacijama obavezno poštuju uputstva koja im daju službenici policije.

Podsjećaju da su pokrenuli telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, prijetnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231) koji mogu pozvati u slučaju neprijatnosti.

Slučajevi se mogu prijaviti direktno kontakt tačkama za bezbjednost u policiji i tužilaštvima. Informacije o kontakt tačkama u policiji dostupne su ovdje, a u tužilaštvima na ovom linku.

U saopštenju NUNS navodi da medijski radnici „press“ prsluke mogu dobiti u njihovim prostorijama radnim danima u toku radnog vremena od 10.00 do 16.00 sati. Za preuzimanje „press“ prsluka neophodno je da novinar kod sebe ima redakcijsku legitimaciju ili člansku kartu nekog novinarskog udruženja.

NUNS podsjeća novinare i medijske radnike da na njihovom YouTube kanalu mogu pogledati online radionicu o ponašanju novinara u neprijateljskom okruženju, dok se na sajtu prvalinija.nuns.rs  mogu pronaći informacije o pružanju psihološke pomoći novinarima.

Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.